Glad Påsk

av | 2024-03-20 | Andakter och undervisning

Hur tänker och känner du inför påsken? Jag har alltid tyckt om påsken som högtid, den är enligt min upplevelse både djupt berörande och samtidigt lite mer lättsam än sin något mer krävande släkting julen. Ljuset, den annalkande våren, budskapet, stämningen kring de olika dagarna i stilla veckan skapar tillsammans en förväntan och en god atmosfär. Här ges möjlighet till en tid av eftertanke innan den mer hektiska och ibland kravfyllda våren tar fart med sina många aktiviteter.

Påskens berättelse i den kristna traditionen ger oss möjlighet till en slags kronologisk vandring som kan hjälpa oss att finna tid för eftertanke, men även ge tid för att låta påskens budskap landa i vårt inre. Vi kan börja vid starten av fastan eller kanske något senare på exempelvis Palmsöndagen. Stilla veckan, som veckan innan påsk kallas, har fyra viktiga hållpunkter och dagar som kan fördjupa vår förståelse av påsken. Det finns en rytm här som är välgörande för oss som människor och vår tro, och som vi kan följa med i.

Skärtorsdagen där Jesus äter sin sista måltid med sina lärjungar och nattvarden instiftas. Här sker de dramatiska händelserna i Getsemane trädgård. Jesus blir förrådd av Judas och grips av en stor grupp människor. Ordet skär betyder ren och har sin grund i att Jesus tvättar sin lärjungars fötter denna kväll. Här kan du delta i vår församlings Getsemanestund och ta del av nattvarden. Denna gudstjänst avslutas med att nattvardsbordet kläs av och att kyrkan släcks ner.

Långfredagen där Jesus förhörs av Pontius Pilatus och döms till döden på ett kors. På Golgata avlider Jesus under stor dramatik med mörker och jordbävning som följd. Evangelisten Johannes skriver hur han och fyra kvinnor är de som är kvar ända till slutet vid Jesu kors. På långfredagen firar vi gudstjänst och den firas i en mer lågstämd och eftertänksam  atmosfär.

Påskaftonen som oftast inte innehåller någon gudstjänst om det inte är påsknattsmässa eller liknande. Denna dag tänker vi att Jesus ligger i sin grav och kanske är det här, tänker jag, som Jesus predikar för dödsriket? Vi vet inte mycket om denna dag utifrån bibelns redogörelse. Men kanske kan den få representera en dag av väntan och förväntan på Guds uppfyllelse av sina löften. För inte så länge sedan tände man här runt Lidköping påskbrasor denna afton. 

Påskdagen där livets seger över döden manifesteras av en tom grav och en uppstånden Jesus. Kvinnorna som besöker den tomma graven blir de allra första evangelisterna och nu rullas en ofattbart god nyhet ut över världen, och än idag verkar denna sanning ibland oss. I vår kyrka firas nu en ljus och glad gudstjänst med mycket sång och en förkunnelse om Jesus som uppstånden.

Påsken är en fantastisk högtid att upptäcka på djupet, här ryms så många skatter som vi kan ta del av. Ett tips kan vara att läsa bibeltexterna för var dag, kanske lyssna på Bachs Matteus- eller Johannespassion och låta stämningar och harmonier tala till dig. Kanske kan du följa korsvandringen i Rom som sänds på tv. Låt också små nyvakna gröna hattar som sticker upp ur jorden visualisera bilden för dig om livets seger över mörker och kyla.

Så blev detta min sista skrivna hälsning till dig och vad passar då bättre än att sluta vi den största av alla högtider – påsken.

Glad påsk – Jesus är uppstånden, ja, han är verkligen uppstånden!

/Krister Liljegren

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds kärleksblick

Under min uppväxt och upp i vuxen ålder så har tron på Gud alltid funnits med som en självklar del...

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...