Miljösamtal på kvinnofrukost

av | 2024-04-05 | Kvinnofrukost

Bättre tillsammans

Föreläsare: Annelie Anderberg 

Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till Missionskyrkan för vårens kvinnofrukost. Parkeringen är nästintill full och så även cykelställen. Det är inte utsålt denna gång men runt 80 kvinnor har tagit sig hit för att njuta av en god frukost. Där, uppdukat fint, finns allt man kan önska sig av en frukost. Det är ett konstant sorl kring borden, som sig bör en sån här dag. Så är klockan tio och dagens föreläsare tar till orda. Annelie berättar att hon bor med sin familj i Fiskebäck. Hon är kristen och arbetar bland annat med att leda studiecirklar med inriktning på klimat/miljöfrågor. Har själv gått en studiecirkel i ämnet. Hon ställer frågan till oss, vad är det som orsakar problemen för vårt klimat och vår miljö? 

Med hjälp av bilder och illustrationer av jordklotet och miljöproblemen visar Annelie pedagogiskt hur vi tänjer på jordens gränser och inom vissa områden vida överskrider vad vår planet håller för. Hon förklarar och berättar om mikroplaster, ozonlager, luftföroreningar, koldioxid, vattentillgång och biologisk mångfald. Det är komplexa och stora problem. Gus Speth, en amerikansk miljöjurist, menar att de största problemen är själviskhet, girighet och apati inför allt detta. Det börjar hos oss! Bibeln säger att vi är skapade till Guds avbild (1 Mos 1:26-28). 

Vad kan DU och JAG göra för att hjälpa till? Vi har vänt oss bort, vi behöver se varandra och andras gränser. Vi måste vara varsamma, ha respekt för livsväven. Vi behöver vända ansiktet till, visa respekt och omsorg. Kan vi börja tänka: Hur kan JAG bidra? Börja med att kroka arm med varandra, börja hos dig, ta med din nästa, som tar med sin nästa… Det är med mätt mage och många tankar i huvudet jag efter frukosten går hemåt.

Vill du fördjupa dig mer är en studiecirkel ett bra sätt! Här är några förslag:

Är du intresserad?
Kontakta Annelie Anderberg eller Matilda Andin

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...