Livets bröd

av | 2024-03-07 | Andakter och undervisning

När jag en gång i tiden bodde centralt i Lidköping och faktiskt även hade ett bageri i samma hus som jag bodde i, så kunde man om morgnarna uppleva den ljuvliga doften av nybakat bröd sprida sig både i trappuppgången och ut över staden. Lidköping var vid denna tid begåvat med många bagerier vilket gjorde att en tidig morgonpromenad ofta slutade med en påse nybakat bröd till frukost. Olika bagerier hade olika specialiteter, vilket gjorde inköpen spännande och varierande. Nybakat bröd är en doft som har förmågan att sprida en hemtrevlig och trivsam atmosfär, tycker jag. Kanske är det en slags ursprunglig känsla där mycket av vår överlevnad hängde ihop med det bakade och livsviktiga brödet. När vi blev bofasta som människor berodde brödets centrala plats bland annat på att vi kunde så, skörda, mala till mjöl och så baka bröd. I svåra tider där en god skörd uteblev försökte man med andra metoder att få till bröd, exempelvis med bark från träd.

I bibelns berättelser finns många kopplingar till sådd, skörd och brödbak. I söndagens evangelietext så berättas om ett brödunder som Jesus gör på vid Gennesaretsjön. Det måste ha varit en mycket märklig upplevelse där Jesus tog några bröd, tackade Gud och delade ut det till tusentals människor. Mitt framför människors ögon skedde något som ingen räknat med skulle kunna ske, brödet blev förmerat ju mer Jesus delade ut.

Lite längre fram i texten, dagen efter, på andra sidan sjön i Kafarnaum, så förklarade Jesus lite mer ingående för människor som ville ha mer av det goda och färska bröd de åt dagen innan, vad detta tecken betyder. Han sade: “Jag är livets bröd. Den som tror på mig ska aldrig hungra, och den som tror på mig ska aldrig någonsin törsta.”

Människornas kroppsliga hunger var tillbaka på morgonen och de sökte efter Jesus för att få mer. Jesus ville då visa dem på att hans bröd, där han ger sitt eget liv för världen, är ett bröd som mättar mer än kroppens hunger. Det mättar också en existentiell hunger, som kommer ur de mest grundläggande frågorna vi människor bär på. Frågor om mening, värde, riktning, förlåtelse, tröst och hopp mm.

Jesus ville, och vill, inte bara mätta kurrande magar, men också hungrande själar. Hos Gud hänger vi ihop till både kropp och själ, allt är viktigt för Gud. Vi kan se genom att titta på allt  från de tidiga kristna i exempelvis Apostlagärningarna och fram genom kyrkans historia, hur det kristna budskapet har predikats med en längtan om att både mätta hungriga magar och hungriga själar.

Hur kan vi då äta Jesu bröd idag? Jag tänker att när vi läser Jesu ord, tar del av dem i våra inre liv och lever ut dem i vår vardag, så är det ett av många sätt att äta detta bröd. Ett annat mer påtagligt sätt är att fira nattvard, där vi bryter brödet som ger oss gemenskap med Kristi kropp. Kanske är också generositet och omsorg om andra ett sätt att faktiskt äta Jesu bröd. Du har säkert många andra tankar om detta. Kanske kan vi vara lite extra uppmärksamma på vad som sker när vi ber Herrens bön om att ”Ge oss idag vårt bröd för dagen som kommer.”

/Krister Liljegren

Citat: Johannesevangeliet 6 v35 och Matteusevangeliet 6 v11 (Bibel 2000)

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds kärleksblick

Under min uppväxt och upp i vuxen ålder så har tron på Gud alltid funnits med som en självklar del...

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...