Examen

av | 2022-07-07 | Andakter och undervisning

Examen är ett ord som vi ofta förknippar med sommarlov. Där blå himmel, bad, glass och gröna salar fyllda med fågelsång väntar. Belöningen efter år av slit eller kanske ett skolår som har gått till ända. Examen är också ett uttryck för en andlig övning som många kristna genom tiderna funnit som en hjälp i sina vardagsrutiner. En hjälp för att söka och finna Gud i allt det som sker, men också för att sortera upp livet och finna verktyg för förnyelse och förändring.

I vår sinnesrogudstjänst påminns vi ofta om att en viss systematik är en väg till frihet. Att få koll på vad jag egentligen gör hela dagarna och hur mina tankar och handlingar landar under en dag i livet. I tolvstegsprogrammet uppmanas följarna att skriva listor på olika områden i livet. Allt för att tydliggöra för sig själv hur livet gestaltar sig. Det handlar om att göra en slags examen över olika områden i vår liv.

Tänk om du skulle pröva detta på kvällen innan du somnar. Examen finns i många olika modeller, men en enkel variant som jag brukar framhålla för vännerna på sinnesrogudstjänsten är den här:

Sitt eller ligg bekvämt. Kanske vill du skriva ner det du tänker och då kan det vara klokt att göra det innan du lägger dig. Här finns några punkter som du kan använda:

  1. Vad blev bra idag / vad blev mindre bra idag
  2. Vad vill jag se mer av imorgon / vad vill jag förändra och inte göra imorgon
  3. Tänk på saker som skedde under dagen. Var fanns Gud i det (ibland är de små händelserna större mirakler än vad vi först kanske insåg)
  4. Tacka Gud för dagen och be om ledning inför morgondagen vad gäller punkt ett och två. Be Guds Ande om hjälp att vara mer medveten om punkt tre.

Poängen med examen är i grund och botten att bli medveten. Medveten om mig själv och om Guds närvaro i vardagen. Du kan använda den här bönen i Psaltaren 139:23 som en hjälp: “Rannsaka mig, Gud, och känn mina tankar, pröva mig och känn min oro.”

Lycka till
/Krister Liljegren

Citat Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...