Var inte rädd – även om du får besök av en ängel

av | 2022-12-15 | Andakter och undervisning

När jag var liten och inte mådde bra eller var rädd för någonting räckte det ofta med att min mamma sa att allt skulle bli bra för att jag skulle känna mig tryggare och må lite bättre. Jag visste att hon inte kunde veta hur saker och ting skulle bli men hennes ord av kärlek gjorde att jag blev lugnare. 

Nu närmar sig julen med stormsteg men först ska vi fira fjärde advent och nu på söndag lyfter vi fram Jesu mor, Maria. När ängeln Gabriel kommer till Maria och berättar att hon ska bli havande med Guds son hälsar han henne med orden: “Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig.” I versen efter kan vi läsa att Maria blir förskräckt över hans ord och då kan jag inte låta bli att fundera på hur jag skulle reagera på ett änglabesök. Skulle jag bli glad? Orolig? Sprallig? Kramig? Arg? Nä, det troliga är nog att jag också skulle bli ganska rädd, åtminstone innan de där orden kommer, orden som vi kan ta fasta på i alla lägen när de kommer från Gud: Var inte rädd! Samma ord får herdarna höra den natt Jesus föds och änglarna kommer med glädjebudet. De reagerar som Maria, med rädsla, men orden lugnar dem och de lyssnar till änglarna: “I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” (Luk. 2:11-12). 

Det lilla barnet kom för att rädda dig och mig, för att orden ska kunna fortsätta eka in i din och min vardag i en orolig tid: Var inte rädd! Det är ord som är vävda av den renaste kärlek och riktade till en värld med människor som har ett eget val. Valet att lyssna, låta orden sjunka in och ge trygghet eller stänga av och gå i egen kraft. Det sistnämnda är vi inte ämnade för och det är världsläget ett tydligt bevis för men misströsta inte, det finns hopp. Marias ja, det lilla barnets födelse och änglarnas hälsning från Gud ringer över vår värld för att sprida ljus och kärlek. Jag vill önska dig en riktigt fin och fridfull julhelg och vare sig du får änglabesök eller inte står Jesus vid din sida och viskar om och om igen: Var inte rädd!

/Tina Hjortlinger

Citat: Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....