Kvinnofrukost med Tvättråd för livet

av | 2023-03-24 | Kvinnofrukost

Det är en något grådaskig morgon när jag drar upp persiennerna hemma denna lördag. Den blir snabbt gladare när jag går in i kyrkan och möts av röster som blandas från ett 100-tal kvinnor. Årets godaste frukost är här med föreläsning av Linda Ulmå i ämnet; Ett hållbart jag. Det är så mycket gott uppdukat att magen kurrar vid synen av frukostbordet. Idag serveras ”det lilla extra” med en semla till kaffet.

Det är i stort sett fullt vid varje bord med kvinnor i varierande åldrar. Det pratas och äts tills det är dags för Linda att ta vid. Hon börjar med att presentera sig och nämner att hälsa är en stor del av hennes liv. Hon arbetar nu på Hjälmareds folkhögskola, är utbildad hälsovetare, själavårdsutbildad samt diakon och håller i grupper på gym. Hon har innan hon börjar prata hängt upp en tvättlina, här hängs olika plagg upp som representanter för de olika delar livet innehåller. Hon berättar att det är i just tvättstugan hon löser de flesta problem.

Linda visar det första plagget, en vit- och svartrandig topp. Den visar på att livet är just randigt, ibland är det svart och ibland vitt. Hur ska man då göra så de inte färgar av sig i varandra? Jo, var bara dig själv. Det är viktigast, man vet vem man är. Samtidigt så formas man hela tiden, det är ofrånkomligt. Tappar du bort dig så hitta tillbaka till din grundposition. Jag är jag! Du har tagit tillvara på vem du är. Reflektera, agera och jobba fram dina värdeord. Vad vill du ska vara dina ord? Sunda värderingar är bra. Vad har du för sådana? Vi formas på många olika sätt. Reflektera själv eller med någon annan. Våga möta dig själv. Se till du är hållbar. Skapa ett grundbehov av rörelse; det mår både kroppen och hjärnan bra av. En annan viktig sak är gränsdragning.

Gränser är viktiga och olika för oss alla. Man kan som exempel ta att man har staket runt sitt hus med en grind där andra släpps in. Så kan även våra gränser vara. Hur mycket vill du berätta/lämna ut om dig själv? Dina gränser ska skydda dig men får inte bli sådana att de begränsar dig. Våga säga nej när något inte känns okej! Din inställning till saker och ting är viktig. Vilken inställning du har kan hjälpa eller stjälpa. Var rädd om ditt nätverk, dina vänner. Hon avslutar föredraget med dessa ord: ”Ta vara på livet, det är en mycket viktig del. Vad står på din tvättlapp så det svarta inte färgar av sig i det vita?! Livet är som en vit- och svartrandig topp. Njut av den. Följ råden och till sist; Ta hand om ditt liv!” Allt detta framfördes med mycket humor och förlösande skratt. Tack Linda!

/Marie Andersson

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...