Tillfrisknande i steggrupper

av | 2020-01-29 | Diakoni, Nyheter

Ingen av oss går genom livet utan att få sår. Alla har vi ovanor och kanske är det till och med så att vi alla kämpar med någon sorts beroendeproblematik. För ett par veckor sedan startade Missionskyrkan tillsammans med Hela Människan ett program för tillfrisknande som kallas Celebrate Recovery.

Björn Hald

Björn Hald, föreståndare för Hela Människan Lidköping, leder Celebrate Recoverys tolvstegsprogram i Missionskyrkan.

I en gudstjänst i december i Missionskyrkan medverkade Björn Hald, föreståndare för Hela Människan Lidköping. Han berättade om Celebrate Recovery inför starten i januari och presenterade det så här:

Celebrate Recovery är ett Kristuscentrerat tolvstegsprogram för oss med sår, ovanor och beroenden, där vi har separata steggrupper för kvinnor och män. Som grund för våra samlingar har vi tolvstegsrörelsens 12 steg (som Anonyma Alkoholister, AA min kommentar). Vi kommer att jobba med 8 andliga principer som utgår från Saligprisningarna och kommer att ta oss igenom 25 olika teman och arbeta individuellt med vår problematik i 4-stegsstudiehäften. Detta är självklart alldeles utmärkt för människor med alkohol- drog- och tablettmissbruk men det är också en hjälp att tillfriskna från alla sorters inre sår, ovanor, och beroenden.

Baptistpastorn och teologen Harry Månsus, uttryckte det så här: ”Man behöver inte vara alkoholist det räcker att vara baptist för att gå med i tolvstegsrörelsen”. Ingen av oss går genom livet utan att få sår. Alla har vi ovanor och kanske är det till och med så att vi alla kämpar med någon sorts beroendeproblematik.
Även om vi inte så gärna erkänner det så påverkar detta oss själva och vår omgivning på ett negativt sätt. Men Gud erbjuder helande. Jesus sa: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?”. Celebrate Recovery är inte ett program för alla som behöver det. Det är ett program för alla som vill. Om du nu tänker att du ska fixa dina problem på egen hand så är min fråga till dig: ”Hur ont ska du behöva få innan du inser att du inte är Gud och innan du inser att du inte kan lösa dina egna problem och hela dina inre sår?” Välkommen med i Celebrate Recovery! Välkommen med på en resa mot tillfrisknande!

Celebrate Recovery (på svenska Fira återhämtning) bildades 1991 i USA av John Baker som hade blivit nykter genom AA och kommit till tro. När han kom till sin församlings smågrupper blev han besviken över att deltagarna inte var lika ärliga och öppna som inom AA. Han startade då Celebrate Recovery där AA:s ”en kraft större än vår egen” är Jesus Kristus. Celebrate Recovery vänder sig också till en större grupp människor, inte bara till alkohol-, tablett- och drogmissbrukare utan även till människor med andra missbruk (spel, sex, mat) eller sådana som brottas med självkänsla, humör, sorg, kontroll, dysfunktionell uppväxt, medberoende etc. Faktum är att i USA är det bara 25% av deltagarna som är alkohol-, tablett- och drogmissbrukare.

Deltagarna möts varje vecka till öppet möte med undervisning/vittnesbörd följt av smågrupper för speciella behov och ett eget upplägg för nykomlingar. Programmet ser typiskt ut så här:
Klockan 18.30: Kvällen startar med fika för dem som önskar det. Detta är ett bra tillfälle att träffa människor och knyta kontakter.
Klockan 19.00: Nästa del av kvällen är det STORSAMLING. Den startar med välkomstord och sång. Därefter är det vittnesbörd eller undervisning kring något av de 12 stegen. Storsamlingen avslutas med Sinnesrobönen och en sång.
Klockan 20.00: Nu går man till ÖPPNA DELNINGSGRUPPER. Män och kvinnor är i olika grupper. Det är en trygg plats där man delar erfarenheter, styrka och hopp med varandra. Gruppen leds av någon med erfarenhet från sådana grupper. Det finns formulerade riktlinjer för smågruppsarbetet. Det görs inte några försök att ge råd eller ”fixa” andra i dessa grupper. Man är bara där för att dela, lyssna och lära av varandra.
Klockan 21.00: Alla är nu välkomna att ta ett glas juice och mingla. Då finns det möjlighet att lära känna varandra ytterligare.

Celebrate Recovery-steggrupperna startade den 16 januari i Missionskyrkan. Deltagarna är många och grupperna är nu stängda för denna omgång eftersom det är viktigt med kontinuitet och trygghet i gruppen. Nya grupper beräknas starta 2021. För mer information kontakta expeditionen.

Håkan Hellbergh

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...