RPG på Smålandsresa

av | 2019-05-29 | RPG

RPG är en angelägen ekumenisk förening. Dess verksamhet blir till trosgemenskap över samfundsgränserna där vi träffas för att tillsammans ta del av intressanta föredrag, bibelföreläsningar och ofta sång och musik. Alltid med Jesus i centrum. Att upptäcka omvärlden är också en del av gemensamma upplevelser och det finns många intressanta resmål att välja mellan.

Årets resa samlade femtio deltagare och gick till Småland, eller Värnamo närmare bestämt. Här arbetar nu Pea Karlsson som pastor i Missionsförsamlingen. Pea har som bekant ett Lidköpingsförflutet. Det blev ett kärt återseende och över en kopp kaffe berättade han om sitt engagemang som lite allt i allo, från att predika till att ta del av ungdomsarbetet. Församlingen har 750 medlemmar med mångfacetterad verksamhet och det fattas inte arbetsuppgifter.

Att se Bruno Mathssons Design är ett måste vid besök i Värnamo. Denne originella möbelsnickare vann internationell berömmelse för sin konstruktion av bekväma och funktionella möbler. Arvet efter fadern gjorde honom ständigt nyfiken på förbättringar och ergonomi. ”Att sitta riktig skall inte vara någon slags konst”, var hans paroll. För att få fram en perfekt sittkurva provade han bland annat på att sätta sig en snödriva för att sedan studera det avtryck hans kropp hade givit. Detta arbete resulterade i att Bruno Mathsson under 30-talet utformade tre grundstolar: arbets-, vil- och liggstolar benämnda mod.36. Dessa fanns till beskådande i museet.

Genom utställningar världen runt vann Bruno berömmelse internationellt och finns representerad i Paris, New York, San Fransisco, London och i Japan. Av utmärkelser kan nämnas Riddare av Kungliga Vasordern och tilldelad professorstitel av svenska regeringen. Bruno Mathsson blev 83 år och avled 1988.

Vandalorum, museum för konst och design, är inte bara ett konstmuseum utan tillhandahåller också god mat. Förutom en utmärkt måltid i Restaurang Syltan blev det tillfälle till rundvandring i de ljusa utställningssalarna med tonvikt på Smålandsmålare.

Hemresan gick via Jönköping med ett stopp i Stadsträdgårdens kafé Stugan. Äppelkaka med vaniljsås satt fint.

Inghar Främberg

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....