Pastorns ruta inför sommaren

av | 2019-06-04 | Andakter och undervisning

Blomsterspråk

När vi vill berätta något för någon om vad vi känner eller tänker kan vi använda blommor. En röd ros för kärlek är kanske den mest kända symbolen. Detta kallas blomsterspråk.

Men i kyrkans värld är också blomsterspråk ett uttryck för en predikan som inte säger någonting. Bättre då för en predikant att få höra att predikan var rena grekiskan, vilket i en pastors värld (och i Göteborgshumorns) blir ett beröm. Nya testamentet skrevs nämligen på grekiska och det skulle då kunna tolkas som att man är lärd.

En kyrkofader lär ha sagt; ”predika alltid och använd ord om det behövs”. En fantastisk vägledning för någon som vill följa Jesus och göra honom känd. Ändå är ord viktiga för oss människor och vi kan inte bortse från de värden som ord innehåller som budbärare av känslor, insikter och åsikter.

Ibland är ord tomma och innehållslösa, ibland är de så laddade med mening att vi kan leva i dagar på deras energi.

Ord kan vara hårda och skada den som lyssnar, likt pilar med hullingar som sätter sig i våra tankar, men också milda och ge läkedom och tröst till åhöraren som honung med läkedom för både tanke och kropp.

Ibland är ord tomma och innehållslösa, ibland är de så laddade med mening att vi kan leva i dagar på deras energi.

”De ord jag har talat till er är ande och liv”, säger Jesus. I tvåtusen år har människor över hela världen levt på dessa energirika ord och sett hur liv, omständigheter och t o m nationer har förändrats till det bättre.

Därför är Jesu ord så viktiga för den kristna kyrkans predikningar och meningsbyggnad, både bokstavligt och bildligt! Utan dem blir vi bara ytterligare en åsikt bland andra.

Vi kan tänka på en liknelse som rör vår tidigare bild om blomsterspråk och ordens betydelse. En blomma av plast och en organisk blomma kan vara förvillande lika tills vi rör vid dem, luktar på dem och förstår att den ena behöver vatten för att leva. Den ingår i ett organiskt kretslopp och tar näring för att sedan ge näring. Den andra kan samla damm i åratal.

Så är det med ord, tänker jag. Ord som kommer ur liv och ger liv, är som den organiska blomman. De ingår i ett Gudsplanterat kretslopp i skapelsen. De är fulla av energi.

Men hur ljuvliga de organiska blommorna än är så är det, som den vackra sommarpsalmen Ps 201 berättar för oss, att blommorna och gräset kommer att dö, men Herrens ord förblir. Så, i mötet med sommarens ofattbara skönhet kan vi bära med oss bilden av vad Herrens ord betyder för oss och ta emot dem varje dag.

Krister Liljegren, pastor och föreståndare

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...