Pastorn svarar! Varför skulle jag läsa bibeln?

av | 2020-08-19 | Nyheter, Pastorn svarar

Enkelt sagt skulle skälet kunna vara att du då läser världens mest lästa bok. Men inte bara det, språk, politik, juridik, litteratur, vardagsuttryck mm är präglat av denna bok. Över två miljarder människor har idag en tro kopplad till den.

Så du är inte ensam och du är i gott sällskap om du skulle pröva att läsa bibeln. Eller pröva förresten, här går vi ibland fel när vi ska läsa bibeln för första gången. Vi tänker som man normalt gör med en bok att vi startar i början av den. Det kan man göra men då är det lätt att vi inte får med oss nyckeln till bibeln vilken är Jesus och berättelsen om honom i den del som kallas Nya testamentet.

Bibeln är nämligen i grunden berättelsen om Gud och människan och då blir det bra att börja med hur Gud själv blir människa i Jesus på en verklig plats i geografin, i en verklig tid med verifierbara händelser och personer runt omkring. För här blir det verkligt intressant, om Gud skulle vara som en av oss, hur skulle Gud vara då? Om vi börjar vår läsning där så får vi med oss en nyckel till de andra texterna i exempelvis Gamla testamentet, som för oss i vår tid delvis kan uppfattas som lite svåra. Detta eftersom vi har tappat bort den tidens kontextuella nycklar. Alltså vi läser gärna med vår tids glasögon på näsan och kan ha svårt att riktigt förstå vad detta betyder som vi läser. Men detta gäller verkligen inte för det stora flertalet av dessa texter i Gamla testamentet.

Detta berättar två viktiga saker för oss, vi människor är inblandade i berättelserna och därmed ska bibeln inte läsas som att Guds vilja sker hela tiden i berättelserna, den sker bara fullt ut i berättelsen om vad Jesus gör och säger. Där får människor det fulla beviset på allas lika värde, hur Gud så älskar hela världen att Gud själv dör för den, hur vi som olika kön har samma värde, hur den som lever i smärta och lidande lyfts av mötet med Jesus.

Bibeln backar nämligen inte för att berätta de mörka sidorna av mänskligheten och världen, vilket inte betyder att Gud godkänner det eller inte bryr sig. Tvärtom så är det i berättelsen om Jesus som Gud på allvar kan gripa in i världen för att visa dig och mig hur vi kan leva, att det finns hopp. Gud blir påtagligt en del av människornas dåtid, nutid och framtid.

Det märkliga med bibeln är att det inte är en slags fantasy eller science fiction utan berättelser från vår värld och historia där människan har erfarenhet av den Gud som säger sig vara alltings ursprung och mål.

Gamla testamentet är alltså inte en sämre del i bibeln utan själva grunden för berättelsen om Jesus. Här finns alla löften från Gud om att världen ska nås av Guds kärlek, hur Gud ska rädda världen. Denna del av bibeln rymmer så oändligt många skatter. Allt från berättelser om kvinnor som räddar sitt folk, till litteraturhistoriens höjdpunkter i Höga visan. Gamla testamentet visar på hur Gud är trofast mot sina löften till människan och hur Gud hela tiden försöker att ge nya vägar till en mänsklighet som är allt för benägen att hitta på mindre goda idéer.

Människor har genom flera tusen år levt med dessa texter som stöd och tröst, ja faktiskt till räddning. Det märkliga med bibeln är att det inte är en slags fantasy eller science fiction utan berättelser från vår värld och historia där människan har erfarenhet av den Gud som säger sig vara alltings ursprung och mål.

Så börja i något av evangelierna såsom Matteus, Markus, Lukas eller Johannes och när du läser kan du tänka; ”om jag hade varit där, hur hade det då känts, vad hade jag sett, hur hade jag tänkt?”.

Läs gärna ifrån Lukasevangeliet kap 19 versarna 19-32 så ser du hur Jesus är en nyckel till att förstå Gamla testamentets texter.

Välkommen in i bibelns fantastiska värld som är vår egen värld!

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...