Med Gud i tiden för staden!

av | 2022-03-04 | Andakter och undervisning

På andra sidan Esplanaden från Missionskyrkan sett finns spåren av De la Gardiestaden eller “nyestan” som den brukar kallas. Mittemot Missionskyrkan ligger ”Sket-småtta” med sina fyra små röda hus kvar. Allt inom den viktiga ”riten” som anger var det ursprungliga Lidköping legat. Inom denna stadsgräns ska man dessutom vara född för att räknas som en äkta Lidköpingsbo. Namnet Sket-småtta tror jag kommer av det dike som förr fanns bakom husen och som kanske inte alltid innehöll rent källvatten. Något österut från dessa områden så rivs nu de gamla handelsmagasinen, vilka ska ge plats för nya bostäder. Jag råkade se hur rivningsmaskinen tog ett rejält grepp om fasaden på ett av de gamla magasinen och hur det vällde ut vad jag tror var sågspån. Den gamla brandmannen inom mig fasade vid åsynen av materialet i det gamla huset.

Missionskyrkan ligger alltså idag strax utanför Magnus Gabriel De la Gardies strikta vägnät, som han anlade under sina glansdagar med ett romerskt härläger som förebild. Detta från att vi haft vår kyrka i Lidköpings absoluta centrum vid torget inom ”riten” och inte långt från Vänerns dåvarande strandlinje.

När jag läser hur vår församling har tänkt under åren så har man varit uppmärksamma på att följa med sin tid och sin stad. När landet blev stad kring Majorsallén så var man snabba på att hyra källarlokal där för att finnas nära människorna i sina nya moderna lägenheter. I  Råda byggde man missionshus. Är det någon som vet var det låg? Skogshyddan, som köptes 1954, visar sig nu vara en obegripligt framsynt investering efter ett antal andra  sommarhem på olika ställen. Truvegården var under många år en naturlig mötesplats då många från vår kyrka och en del andra samfund bodde alldeles intill. Här finns också Hasslösa missionshus med sin verksamhet där Missionskyrkan tydligen har haft tältmöten. Stora tältmöten för att nå människor med evangelium har också hållits på Lidåkersplan.

Nu står vi en ny tid som på ett sätt är lik de tider som har gått och som samtidigt är fundamentalt annorlunda. Lidköping kommer under de närmaste åren att genomgå en kraftig nybyggnation och expansion. Stadens siluett inrymmer redan tiovåningshus, vilket bara för några år sedan ansågs otänkbart här, och helt nya områden växer fram.

Våra fäder verkar ha haft ett tydligt varför när de etablerade sig på olika platser, ett varför som gav ett därför som de kunde samlas kring. Vi står nu inför förändringar som behöver förankras i ett begripligt därför för vår tid. Vi kan hedra de som gått före oss och deras överlåtelse, givande och visionära tänkande genom att ta dessa frågor på allvar. Jag tror inte för en sekund att det var problemfritt eller bättre förr, men när jag tittar i våra böcker och läser gamla referat så ser jag en sak, de gjorde det! Kyrka blev verkstad i deras tid.

Hjärtats längtan kunde formuleras i ett därför som blev kropp och liv i Lidköpings olika områden och massor av Lidköpingsbor har sedan dess passerat genom våra lokaler och verksamheter.

Var med och be och visionera för att Lidköpings Missionsförsamling ska komma rätt i hur vi ska tänka inför framtiden.

/Krister Liljegren

 

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...