Klimatångest i fokus på samtalskväll

av | 2019-09-27 | Aktiviteter, Nyheter

Mitt i den världsvida klimatveckan var det dags för det första av höstens Existentiella samtal, en fortsättning på de populära samlingarna som hölls på Skogshyddan under sommaren. Temat var klimatångest. När klockan blev halv sju hade nya sittplatser redan fått läggas till flera gånger i ungdomsrummet. Fler och fler anlände och den ursprungliga ringen fick utökas med stolsrader bakom. Det var många som kommit för att få vara med och lyssna och dela sina tankar om detta aktuella och viktiga ämne.

Pastor Krister Liljegren inledde kvällen med att med ord teckna bakgrunden för samtalet. Han berättade om klimatkrisens orsaker och verkningar och vårt ansvar som människor. Vi, som är så lika många andra djur i våra gener men som i våra mentala förmågor är så olika alla andra varelser, har under hela vår historia satt stora spår och oåterkalleligt förstört och härjat i vår framfart, berättade han. Först nu har vi börjat att riktigt förstå vad vi har gjort och vad konsekvenserna kan bli. Denna insikt skapar olika känslor och reaktioner, däribland det som kallas klimatångest. Är det kristna budskapet då att vi kan strunta i problemen eftersom vi har himlen att se fram emot? Nej, verkligen inte. Krister pekade på hur vi har till uppdrag att tjäna och vårda naturen och att redan profeterna i gamla testamentet talade om hur konsekvenserna av att människan brutit mot denna och andra viktiga ordningar blivit att själva jorden lider. Idag hör vi en profetröst i Greta Thunberg, som återigen kallar oss att vända om. Och i omvändelsen och i Jesu inträde mitt i denna vår mänsklighet finns hopp. Hopp om ett helande och förnyande av världen. Hopp om upprättelse.

Fikafixare

Efter föredraget fanns goda smörgåsar med kaffe eller te att njuta innan nästa del av kvällen tog vid, samtalen. Det var många olika tankar som fick lyftas och brytas mot varandra. Många viktiga frågor fick ställas och både hopp och frustration fick plats. Det var god stämning och ton och jag hoppas att fler kände som jag när de tog sig hemåt efteråt, att detta varit en spännande, viktig och inspirerande kväll som kommer att leda till många fler samtal och ny kraft till handling.

Rebecka Appelfeldt

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...