Jazz och brass

av | 2019-09-07 | Aktiviteter, Gudstjänster, Konserter, Skogshyddan

Musiken har på sista tiden stått i centrum i vår församling. På Skogshyddan hölls lördagen den 24 augusti en lättlyssnad konsert i jazzens tecken med en konstellation musiker som kallade sig Husbandet. Dagen efter spelade ett ungdomsbrassband i gudstjänsten i kyrkan.

Lördagens husband på Skogshyddan leddes av Mikael, gitarr, Gustav Dalemo, altsax, och Johan Sundström, kontrabas, som tillsammans med goda musikervänner spelade kända och mindre kända låtar. Det var en avslappnad och skön stämning och vi fick lyssna till evergreens och inte minst flera av Duke Ellingtons kompositioner. Dessa framfördes på sopransax av Sven-Erik Fridén med fin känsla och den härliga tembre som detta instrumentet ger förutsättningar för. Sven-Eriks spel gjorde ingen besviken.

För övrigt måste beundras musikernas insatser där traditionella noter ersatts av analyser. Inom jazzen kan detta spelsätt tillämpas och vissa harmoniska regler ger förutsättningar för improvisationer och ställer stora krav på fantasi och musikalitet hos utövarna. Det blev under kvällen intressant musik på hög nivå. Det var även flera personer ur publiken som plockades fram, såväl vokalister som instrumentalister, där inte minst Roger Forslund insats på trummor imponerade.

Förhoppningsvis får vi framtiden lyssna till mer ”jazz-sessions” på Skogshyddan. Miljön är perfekt.

 

Vid söndagens gudstjänst medverkade ett antal unga blåsare från västra Sverige med vacker musik. Ungdomar mellan 12 och 16 år under benämningen Junior Swedish Youth Brass samlas fyra gånger per år för träning och inspiration. Denna gång var kursen förlagd till Lidköping under temat Svensk Musik med Mission, SMM, med deltagare från Equmenia, Pingstkyrkan och Frälsingsarmén. Inklusive ledare var det ett trettiotal unga och lovande som mellan de frekventa övningspassen från fredag till lördag även erbjöds sportaktiviteter på Skogshyddan. Mat o logi i hade de i Stenhammarkyrkan, där även en del övningar ägde rum. Bland ledarna kan nämnas Mattias Hjortlinger, Lidköping.

Inghar Främberg
Bilder: P-O Gustavsson, Samuel Östersjö

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Spirande liv om våren

Över brun jord dig ströför att sen sakta växa till dig du lilla fröSnart du tränger dig upp så...

Må tusen, åter tusen blommor blomma här i all sin prakt!

Att växa i tro – i fem delar Predikan av Matilda Andin i Missionskyrkan Lidköping...

Att växa i tro

Varför ska man vara med i en församling? Det finns flera svar på den frågan. Jag vill med några...