Hur öppnar man dörren?

av | 2024-02-23 | Andakter och undervisning

Nycklar är vi rädda om och när vi inte hittar nyckelknippan blir vi smått förtvivlade. En eftermiddag i kyrkan var vi två personer som hade nyckel till rummet vi ville komma in i, men varken den ena eller den andra fungerade. Det hjälpte inte att smörja låset med olja. Vi fick be om hjälp och ytterligare en person provade med sin nyckel och låset gick upp. Nöjda kom vi in och allt var frid och fröjd igen.

Bordskort från sopplunchen med den gode herden påDet finns en dörr som ingen kan öppna med varken nyckel, kod eller tagg. Vid kyrkans sopplunch en torsdag blev vi påminda om den dörren. När alla fått soppa och bröd tog vi en paus som alltid för att läsa Ordet för dagen. På bordsskylten den här veckan fanns det en vers från bibelns sista bok Uppenbarelseboken 3:20.

Vi läste versen och jag berättade att Jesus talar om en dörr som inte har med något hus att göra. Här handlar det om hjärtats dörr. Liksom vi lär känna varandra när vi delar lunchgemenskap, vill Jesus bli en nära vän. Du är älskad av honom och han känner dig innan du bestämt dig för om du ska bjuda in honom eller ej. Dörrens handtag sitter på insidan, så det är bara du som kan öppna. Jesus tränger sig inte på utan väntar och längtar.

Plötsligt bröts koncentrationen med en ärliga fråga: Hur öppnar man den dörren? En kvinna får fatt i sina inre funderingar och hon vågar mitt bland alla lunchgäster säga rakt ut vad hon tänker. Jag fångar frågan och berättar att man kan tala med Jesus och säga precis som det är. Nu vill jag öppna mitt hjärta för dig, jag vill att du tar hand om mig och hjälper mig i livet. Sedan var det stilla och tyst en stund innan vi bad en bön. Nyckeln till hjärtats dörr har ett namn – min vilja. Under tiden vi drack kaffe och åt kaka hade vi fått en del att fundera på.

Den där uppriktiga frågan kunde jag inte släppa. Den ville inte lämna mig i fred. Det ledde till att vi vid ett tillfälle formulerade en bön, som tillsammans med några bibelord finns på ett tryckt kort att använda när som helst. Funderingar kommer gärna upp till ytan när det gungar runt omkring oss och livet känns otryggt. Det vet Jesus och det är därför som han knackar på hjärtats dörr. Han vill ge oss tröst, hopp och frid. Han vill leda oss här och nu och ända in i evigheten.

Du har en plats i den gode herdens famn
/Yvonne Jureheim

Bön:
Jesus, jag vill ta emot dig i mitt liv. Jag tror att du är Guds son, att du dog och uppstod för mig. Tack för att du älskar mig. Tack för att du förlåter mig allt. Tack att du vill leda mig resten av mitt liv. Amen!

”Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn.” Johannes evangelium 1:12

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.” Johannes evangelium 3:16-17

”Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad.” Romarbrevet 10:9

(Bibel 2000)

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds kärleksblick

Under min uppväxt och upp i vuxen ålder så har tron på Gud alltid funnits med som en självklar del...

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...