Grattis Naemi 100 år!

av | 2024-02-23 | Nyheter

100-åringen NaemiEn kall men solig februariförmiddag cyklar jag iväg i den gnistrande snön till Östbygatan 32 A, där församlingens äldsta medlem Naemi Jörgensen bor. När kaffet är upphällt och semlan serverad njuter vi av varandras sällskap samtidigt som vi samtalar om livet.

En dag i maj 2016 ligger det ett vackert handskrivet brev i kyrkans brevlåda. Det kommer från Naemi, som berättar att hon varje kväll lyssnar på radioprogrammet ”Vägen genom bibeln” och ber till Gud innan hon somnar. Nu vill hon ha kontakt med kyrkan. Vid första hembesöket beskriver hon sin innerliga längtan att få tillhöra församlingen. Den 29 juni är pastor Samuel med och vi får ha medlemsintagning. I lugn och ro där hemma bekräftar Naemi sin tro på Jesus Kristus och bli en del av Lidköpings Missionsförsamling.

Detta skulle jag ha gjort för länge sedan, då jag hade ork att gå på gudstjänster och andra samlingar” menar Naemi. Men det är aldrig för sent. Hon uttrycker sin stora tacksamhet och glädje över att få vara medlem i församlingen, utan att ha besökt varken den gamla eller den nuvarande Missionskyrkan. Jesus säger: ”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem”.

Naemi växer upp i Lidköping tillsammans med en fyra år äldre syster. Hon gifter sig ung och får två söner. De har gett henne en ovärderlig glädje genom livet. När barnen var små fanns det alltid plats för lekkamraterna vid köksbordet. ”Vi delade på maten vi hade, även om det ibland var lite knapert” berättar Naemi. Hon var en kärleksfull och trygg vuxen för flera än sina egna barn. På midsommarafton 1958 hämtar Naemi nöjd ut sitt körkort. Nu kunde hon ha bilen full av tonåringar när det behövdes. Det var viktigt för henne att umgås med sina pojkar och hon deltog gärna i sönernas intressen, bland annat fotboll och motorsport. Livet innehåller också svåra och tunga dagar. Så var det när Naemi miste sin yngste son i covid under pandemin. Vi får inte svar på allt vi möter under i livsvandringen men ett är säkert, Gud har lovat att vara med oss dag för dag.

Under en period bor Naemi i Göteborg. Där äger hon tillsammans med sin man Einar Jörgensen en fiskaffär. Naemis varma bemötande gör att kunderna gärna kommer tillbaka. De tycker också om att prata en stund över disken, medan fiskar av alla de sorter noga viras in i det lite stela papperet. Det är fantastiskt att Naemi fortfarande kan greppa om kaffemuggen, så många timmar som hennes händer hanterat fisk från stora lådor fyllda med is direkt från fiskebåtarna.

Ja, det är spännande att lyssna till Naemi när hon berättar. Hon återkommer ofta till en djup tacksamhet över att minne och tankeförmåga bevarats. Varje gång vi träffas läser vi från bibeln och ber. Vi har också delat nattvard tillsammans och sjungit de välkända psalmerna. Tänk att få vara församling vid köksbordet hemma hos Naemi.

Med glimten i ögat och med mycket kärleksfull röst säger Naemi när jag går ”Hej då, me lella stompa. Jag ber för kyrkan och för dig varje dag.” 

/Yvonne Jureheim

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds kärleksblick

Under min uppväxt och upp i vuxen ålder så har tron på Gud alltid funnits med som en självklar del...

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...