Gud och YouTube-mannen

av | 2022-01-28 | Andakter och undervisning

En skicklig hantverkare är något av en konstnär tycker jag. Jag har alltid varit imponerad av de som ”har det i fingrarna”. Det är som om deras nervbanor och leder fungerar på ett sätt som är unikt. Varje rörelse är synkroniserad och väl avvägd, t o m en skruv som dras åt görs på ett konstfullt och självklart sätt.

På YouTube finns filmer med en person som tar gamla och rostiga saker, som tycks vara bortom all räddning, och med stor skicklighet och bra instrument återställer dem till ett skick som gör dem till verkliga konstverk. Ingen kan tro att de varit så åtgångna och att deras funktion varit så nedsatt när man ser dem i sin nya glans. När jag vill slappna av en stund så tittar jag på dessa filmer, som är kontemplativa till sin utformning. Sakta transformeras det trasiga och slitna till ett nytt liv och ny funktion. Sakerna återvänder bokstavligen till livet igen.

På söndag är kyrkoårets tema Jesus är vårt hopp. Flera texter handlar om helande kopplat till Jesus och Guds makt att hjälpa oss, ett område som vi ofta behöver påminna varandra om men som inte alltid är så lätt att hantera rent känslomässigt. Vi kan äga många olika erfarenheter på de områden som exempelvis handlar om Guds ingripande, svar på bön och rent konkret, helande, eller möjligen den upplevda frånvaron av detta. För vad betyder ordet hel och vem är egentligen frisk? Uppfattade vi miraklet som verkligen skedde eller var vi fokuserade på en annan lösning? Detta är viktiga frågor som vi behöver ställa oss.

Vi kan dock konstatera att det är väldigt lätt att teoretisera om detta och få det att låta förnuftigt och genomtänkt, men när det gäller, när livet går sönder på olika områden, är nog allas vår längtan riktad till att få hjälp och att hitta en lösning. Fina teorier och formuleringar kan vara en klen tröst när allt vi behöver är ett ingripande.

Åter till YouTube-mannen och hans trasiga saker. Personen i filmerna, som vi bara ser händerna på hela tiden, plockar försiktigt isär de trasiga delarna och lagar dem på alla möjliga sätt för att sedan sätta ihop dem igen. Det verkar som om han endast använder nya delar i undantagsfall, vilka då ofta är tillverkade av honom själv.

… men kanske att Gud också jobbar som YouTube-mannen och försiktigt hanterar del för del i våra liv så att vi kan börja uppleva en slags helhet och funktionalitet igen där vi gick sönder.

Jag vill gå försiktigt fram här i mitt resonemang och med största respekt för det lidande och de frågor vi har kring detta. För ibland tycks mirakler ske på en gång och bönesvaren känns både naturliga och självklara, men kanske att Gud också jobbar som YouTube-mannen och försiktigt hanterar del för del i våra liv så att vi kan börja uppleva en slags helhet och funktionalitet igen där vi gick sönder.

Möjligen blir inte livet som det var innan vi gick sönder. Kanske måste vi nyorientera oss. Men precis som med YouTube-mannens lagade saker kan vi få gå en ny tid till mötes med helt nya upplevelser av livet och vilka vi är. Kanske ser vi nu tydligare hur saker hänger ihop och vad som finns inom oss som gåvor. Resurser som bara väntat på att få kliva fram. Kanske får livet kliva fram i ett nytt ljus.

”De ropade till Herren i sin nöd, och han förde dem ut ur deras trångmål.”

/Krister Liljegren

Citat Ps 107:28 Bibel 2000
my mechanics (YouTube-mannens kanal)

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds kärleksblick

Under min uppväxt och upp i vuxen ålder så har tron på Gud alltid funnits med som en självklar del...

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...