Fastan och Anden

av | 2023-02-24 | Andakter och undervisning

Det har blivit lite enklare med åren att komma igång med ny teknisk utrustning. Tidigare följde det med en instruktionsbok, som åtminstone jag genade genom, detta för att jag inte riktigt orkade att läsa den lilla lunta som medföljde. Detta gav ibland den effekten att det inte alltid fungerade som utlovat. Idag är många nya tekniska grejer gjorda så att vi bara behöver svara på några frågor och vips så är vi igång. Mycket har rensats bort och vi kommer snabbt in i en fungerande tillvaro med vår nya pryl. Det är iallafall min upplevelse av vår nya “sköna” teknikfyllda tid, kanske är din upplevelse en annan.

I veckan, på Askonsdagen den 22 februari, inleddes fastan i den kristna kyrkan, en tid av förberedelse inför det stora mysterium som vi kallar påsk. Fastans funktion, bland många, är att ge en något mer klar blick, att rensa bort saker som hindrar synfältet i våra liv. Både vad gäller vår relation till oss själva, våra medmänniskor och Gud. För när vi frivilligt avstår vissa saker eller vågar ta tag i saker som bara har legat och skräpat i våra liv så lättar trycket hos oss. Med hjälp av det gamla datorspråket kan vi säga att vi rensar hårddisken så att den kan jobba lättare. Vi tar bort gamla filer som bara gör tillvaron otydlig och svårhanterad.

En bit in i fastan börjar vår nya omgång av Upptäcka Anden-kvällarna, med start på onsdag den 8 mars. Kanske ska du prioritera dessa kvällar som en del av fastan och ge dig själv mer tid med Gud och medmänniskor. När vi hade dessa kvällar i höstas blev det något mycket gott för många och för oss alla klarnade nog blicken något vad gäller relationen till den heliga Anden. Nu i mars blir det ett helt nytt material som vi ska ta oss an tillsammans.

Fastan och den heliga Anden hör ihop, så gjorde det för Jesus och många av den kristna kyrkans alla otaliga historier berör detta samband. Många gånger har den kristna kyrkan kommit till änden av sig själv och i fasta och bön har man sökt Gud för hjälp. Inte sällan har Gud svarat med ett nytt utflöde av den heliga Anden som likt ett regn i en öken har gett nytt liv åt torra landskap. Livet har börjat spira på nytt. Du och jag behöver förnyande möten med Gud genom den heliga Anden, möten som klarar blicken och gör det kristna livet verkligt levande i vår vardag. Tider då vi vågar lägga av och lägga ner det som tar Andens plats i vår tillvaro. Lägga åt sidan det där som verkar ge mening, men som efter tag endast tenderar att producera mer krav och som till sist kan kännas tomt.

Kanske ska du ta tid för ett samtal under fastan, bikta dig eller boka in lite själavård hos oss som jobbar i kyrkan. Vi finns här för dig och ditt liv. Rensa lite i själens byrålådor. Ta också vara på de olika bönetillfällen vi har i kyrkan under en vecka, vilket nu är ganska många.

Min bild med tekniska tingestar i början av texten haltar så klart. Det gör alla bilder som vi försöker använda för att ge lite ljus över livet som efterföljare till Jesus. Men det finns något i bilden av att bli fri från det som gör att vi tror att livet med Gud i den heliga Anden är något svårt, märkligt och bara för vissa typer av människor. Det som kan framstå som en slags andlig teknisk funktion som endast en del kristna kan välja genom rätt knapptryck i livet. Här vill Anden hjälpa oss att få en klarare blick, som leder till ett verksamt vardagsliv tillsammans, med och genom den heliga Anden, utan komplicerade instruktionsböcker. Ett liv som är möjligt för alla och mycket enklare än vi kanske ibland tror!

Bara svara på en fråga; vill du lära känna Gud mer genom den heliga Anden? Här börjar vår förnyelse och fördjupning av relationen till Gud. En spännande resa vi dessutom kan göra tillsammans.

/Krister Liljegren

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...