Vitt, vitt, vitt

av | 2021-12-10 | Andakter och undervisning

Ibland försvinner sikten helt och blicken är fokuserad på det som kan uppfattas som rakt fram. Vitt, vitt, vitt och massor av snö som yr åt alla håll samtidigt. Någonstans bakom mig anropar min kollega i komradion och ber mig hålla mer åt höger. Allt jag annars hör är motorn som spinner och stålbladet som möter asfalten någonstans där under snötäcket. Ibland skymtar de flygplatsljus fram vilka finns där utmed sidorna, för att återigen försvinna i den virvlande snön och mörkret. Den stora sopmaskinen bakom mig för en nästan tröstlös kamp mot den virvlande snön. Alla fordonens gula och vita ljus reflekteras av tusentals snöflingor i den tysta vinternatten.

Att bana väg rakt in i ett orört snölandskap är en underlig känsla som både är lite otäck och samtidigt väldigt tillfredställande. Att se hur en, i detta fallet användbar landningsbana, växer fram i ett förövrigt igensnöat landområde är något väldigt påtagligt. Ett resultat som rent fysiskt går att ta på.

Även om jag utvecklade en slags hatkärlek till snöande under min tid inom flyget så kan jag fortfarande uppleva den tillfredställelse det är att bana väg hemma i snön (när den nu finns), om än bara med en skyffel och en borste.

Johannes döparen banade väg för Jesus, en inte helt lätt uppgift. Han behövde leva med vetskapen att han (Jesus) blir större och Johannes mindre. Mot sluten av sitt uppdrag drabbas Johannes av tvivel; ”Är du den som skall komma, eller skall vi vänta på någon annan”, frågar han. En vägröjare har ett tufft men också tillfredställande jobb. Uppdraget skiftar karaktär under tiden och handlar om att betjäna någon annan. Vägar blir farbara igen och ödemark tillgänglig.

Ibland får du och jag fungera som vägröjare i olika situationer. Allt från att i bön bana väg till att konkret bryta ny mark där någon kanske inte gått förut eller kanske återta igenvuxna områden. Varje gång vi samlas som kyrka öppnar vi väg för andra i vår stad att hitta till gemenskapen med Gud. Därför är din närvaro och delaktighet så viktig. Vem vet vem som följer i dina upptrampade spår?

Allt gott i adventstid,
/Krister Liljegren

Citat Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...