Vågrörelser

av | 2021-12-17 | Andakter och undervisning

Att göra gott mot andra ger effekt i vår hjärna som är mätbar med magnetröntgen. Läkaren Stefan Einhorn berättar i Lärarförbundets Läraren att ett njutningscentrum blir aktiverat i vår hjärna. Han säger också något intressant om att goda handlingar tenderar att sprida sig och ”skapar vågor av godhet omkring oss”.

När vi hjälper andra ökar vårt välmående enligt undersökningar och att ”träna medkänsla skapar positiva känslor och en vilja att hjälpa andra”, enligt KBT-psykolog Niclas Almén, som skriver detta på sitt Instagramkonto.

En människas liv gör avtryck omkring sig och skickar vågor som kan röra vid många människor och göra skillnad, både positivt och negativt. Jag tänker fokusera på de positiva effekterna som vi kan ge varandra.

På våra teamsamlingar i kyrkan har vi en tid läst ur en bok som tar upp ett stort antal människor som har gått före oss, vilkas liv har skickat och skickar vågor som påverkar oss ända in i vår tid. De har oftast gjort medvetna val med sina liv, dock utan att kanske riktigt förstå vilken inverkan detta sedan har fått. När en människa en gång dör så kan deras namn och minne försvinna efter ett tag, men deras handlingar kan leva kvar i andra. Ibland så säger vi, ”så gjorde den eller de”. Ibland gör vi t o m saker som de har lärt oss utan att vi tänker på att de lärde oss detta. Det finns bara med som en naturlig del av vårt liv.

För mig dyker ofta pastorerna Bengt Vennman och Torsten Åhman upp som förebilder i ord och ”nitälskan” för evangelium och kyrka. Deras vågrörelser påverkar mig fortfarande, medvetet eller omedvetet.

Tänk vilken chans du och jag har att välja medkänsla och omsorg som medvetna vågrörelser ur våra liv. I ord och handling kan vi alltid vara i tjänst för Gud genom detta tänkande. Arvet efter oss kan vara en kärlekens rörelse in i framtiden som hjälper andra att göra likadant.

På söndag handlar kyrkoårets text om Herrens moder. Man kan lugnt säga att hennes livsval och ja till Guds kallelse har skickat vågor av det goda långt in i vår tid och ända in i evigheten.

”En givmild människa får rikt igen, den som mättar andra blir själv mättad.”

Allt gott i adventstid
/Krister Liljegren

Källor:

https://www.lararen.se/forskolan/annat/goda-garningar-gor-dig-gott https://www.instagram.com/p/CNt5KBvpG-D/

Citat Ords11:25 Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det saliga bytet

När var du senast på Kartåsen eller någon annan återvinningscentral och dumpade skräp och avfall? ...

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...