Vår sista gudstjänst i Truvegården

av | 2022-11-18 | Gudstjänster, Nyheter

Så var det då dags att säga adjö till Truvegården efter 60 års tjänst som ungdomsgård, gudstjänstlokal och samlingsplats för unga och gamla.

Truvegården var välfylld då vi samlades för tacksägelsegudstjänst, söndagen efter Alla helgons dag. Barn och äldre från många delar av vårt samhälle möttes för att uttrycka tacksamhet men också för att dela minnen, sorg och saknad.

Jonny Hektor stod för pianospel och till sitt stöd hade han tre sångare, Britt Eriksson, Margareta Liljegren och Arne Bergvall, som tog oss med i flera tidstypiska sånger från den tid då Truvegården hade sin glanstid. 

Krister Liljegren ledde gudstjänsten och berättade om kristusbilden som hänger över entrédörren till kyrksalen. Ett nyligen funnet foto visar att bilden en gång har suttit i ett missionshus i Källby. Allan Sahlberg var med i den missionsförsamlingen då han fick kallelsen att flytta till Filsbäck för att missionera. 

Krister tackade alla de som hjälpt till med att ställa Truvegården i ordning inför överlämnandet. Mycket arbete har lagts ner under ledning av Truvegårdskommittén, seniorfixarna och scoutledarna.

Kerstin Bergvall berättade målande om Truvegårdens historia. Många olika typer av möten har skett, såsom årligen återkommande familjeläger. De delade en unik gemenskap som många gamla filsbäckbor ännu minns med glädje. Läs Kerstins presentation här >>

Britt-Marie Augustsson berättade gripande om sin uppväxt i Filsbäck och om alla kära ledare och lärare som hjälpte henne till en personlig tro på Jesus. Läsa hennes berättelse här >>. Britt Eriksson och Margareta Liljegren delade var och en med sig av minnen från sin tid som ungdomsledare och hyresgäster i den lilla lägenheten i Truvegården. 

Mikael Kjell och Ing-Marie Johansson från Sävare församling berättade om all den verksamhet som de haft i Truvegården under åren men även hur de tänker fortsätta att använda platsen framöver. Efter några ytterligare minnesord predikade Tina Hjortlinger om vårt levande hopp, med tänkvärda ord om livet efter döden.

Så gick vi in i den allvarliga delen av gudstjänsten under stillhet och bön då Krister förklarade att Truvegården upphör att vara vår gudstjänstlokal. Arne Bergvall och Roland Kuster lyfte under tystnad ner korset på fondväggen, vi sjöng unisont två verser av Härlig är Jorden varefter alla tågade ut i stillsam procession. Vi samlades sedan nedanför trappan och Krister stängde symboliskt dörrarna en sista gång. Tredje versen av Härlig är jorden avslutade så tacksägelsegudstjänsten.

Ingen gudstjänst utan kyrkkaffe! Så också denna gång då vi på typiskt Truve-manér fick vandra genom köket för att få var sin kaffekopp och en påse med dopp. Samtalen flödade fritt runt kaffeborden och avbröts för ett fint tack från Fatemeh Bahmanyar som berättade om vad Truvegården betytt för de flyktingar som bott där under åren. Högtiden avslutades med gammaldags auktion då kvarvarade påsar med kaffebröd med bravur såldes till hutlösa priser (Tack!!!) med Roger Filipsson som auktionsutropare.

Ännu en tacksägelsegudstjänst var så över. Vi var många som lämnade Truvegården med en förnyad respekt för alla de som varit ledare och lärare men också skött om Truvegården praktiskt både ute och inne. Vi skildes åt med en önskan och tro att gården kan få användas för goda syften också i framtiden.

/Håkan Hellbergh

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...