Powerbar

av | 2023-06-29 | Andakter och undervisning

En profil på Instagram som vill få oss att äta mer nyttig mat visar på det stora sockerinnehållet i många olika produkter. Rad efter rad av sockerbitar illustrerar med tydlighet vad som döljs i saker som vi gärna stoppar i oss. Vi människor är svaga för sockrets stimulans i våra kroppar, vilket i en lagom mängd och där vi rör på oss, ger användbar och momentan energi. Sedan människans tidiga dagar signalerar söt smak något positivt för oss och då fyllde det en viktig roll för att ge extra energi till fysiska utmaningar. 

Instagramprofilens pedagogik sätter sig, det är lätt att i tanken omvandla godiset i handen till sockerbitar och att då tänka; skulle jag äta sockerbitar istället?

Ändå funkar det så att vi ibland behöver lite extra energi inför något vi ska göra eller efter att vi har hållit igång en längre stund, ibland bara för att må bra. En god chokladbit gör underverk med humöret.

Om vi för en stund tittar på samma tema ur ett mer andligt perspektiv, vi ska dock strax se hur själ och kropp hör ihop, så finns det likheter ur energisynpunkt. Bibeln talar om föda för vår invärtes människa, att vi behöver äta bra andlig mat. Petrus, Paulus och Hebreerbrevets författare använder dessa bilder när de talar om vår tillväxt som efterföljare till Jesus. Jesus själv beskriver sig som Livets bröd, det bröd som består och skänker evigt liv, brödet som kommer ner från himmelen och ger evigt liv. Allt i kontrast mot det bröd folk just ätit och som bara mättar en kort stund.

Men här finns mer, en riktig powerbar för den invärtes människan som också gör något med vår kropp. Så här säger Ordspråksboken; vänliga ord är som en honungskaka – sött för själen och hälsosamt för kroppen. Här kopplas själ och kropp ihop, och tillsammans mår de bra av vänliga och milda ord. Denna sötma kommer inte med några negativa bieffekter, den gör bara gott. Det fina är att vi kan ge dem till varandra som extra energi i livsvandringen, hur mycket som helst.

Med önskan om en skön sommar med mycket ny energi.
/Krister Liljegren

 

Citat: Bibel 2000 (Jesusorden), Kärnbibeln (Ordspråksboken)

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...