Pastorns ruta inför hösten

av | 2020-09-08 | Andakter och undervisning

Med GPS i bilen funkar det (oftast) att komma dit man tänkt sig. Jag blir fortfarande lite imponerad av att befinna mig mitt i en storstad och att där knappa in en adress, kanske utanför staden, och se hur den leder rätt genom gyttret av gator och okända miljöer till destinationen.

Just nu känns det som en mycket okänd miljö och tid att vara församling i, ingenting är riktigt som vanligt. Finns det en GPS som funkar här? Både ja och nej, tänker jag. Ibland är det svårt att få in den signal som kan leda oss för vi är så upptagna av alla signaler som finns omkring oss. Ett exempel kan vara alla de olika åsikter och råd om hur vi bäst skyddar oss och varandra, munskydd eller inte? Vad ska vi tro på när tillvaron inte är som vanligt? Vilken signal är starkast?

Jag tror dock att kyrkans liv och evangeliets budskap har testats i så många svåra situationer och visat sin hållbarhet så många gånger att vi kan stilla oss lite för att lyssna in det på nytt, i vår tid. Signalen genom ordet, Anden, den kristna gemenskapen finns där. Kanske kan denna svåra tid göra att vi hör den på nytt och låter den prägla oss som människor djupare än innan pandemin och låta den leda oss mitt i vardagen på ett nytt sätt?

Att följa Jesus är att vara uppmärksam på vilken signal som får leda mig. I vår sommarresa på Youtube pratar vi b.la om fyren och dess funktion att leda. Att följa en fyr oavsett om det är en waypoint i ett digitalt system eller ett torn med en fysisk lampa så handlar det om att lita på och överlåta sig till dess funktion. I mitt jobb inom flyget så såg jag ofta hur, för ögat osynliga, signaler ledde flygplan genom mörker och dålig sikt.

Den signal som utgår från Jesus är i första hand att följa hans exempel genom hans liv, ord och gärning. Men här finns också en alltid aktiv vägledning genom den helige Ande som alltid är hos oss och där vi kan konkret be om Andens vägledning. Ibland kan detta påstående bli lite konturlöst och vagt om vi inte gör det till vår vardagspraktik och lär oss att lyssna in denna vägledning. En vägledning som kan komma till oss på så många sätt.

… kyrkans liv och evangeliets budskap har testats i så många svåra situationer och visat sin hållbarhet så många gånger att vi kan stilla oss lite för att lyssna in det på nytt

Det finns alltså all anledning att lyssna till de som gått före oss (författarna i NT, kyrkomödrar- och fäder) och som uppmanat oss som vill följa Jesus att bli stilla och lyssna. Kanske är det vad som är svårast. Vi vill gärna tala, sjunga, ordna, det ska hända något. Men jag måste säga att det är i vilan och tystnaden som bönen blir som mest intensiv och djup. När vi stillar ner oss och fokuserar på Gud.

Kanske är du och jag i ett gytter av gator och vägar att välja mellan i livet nu. Bli stilla, precis som man får göra när man är ute och åker och får svänga in bilen till kanten för att lyssna in signalen igen, den där stilla rösten och övertygelsen därinne djupt inom oss.

Jeremia 30:20b-21 ”–Nej, du skall rikta blicken mot din lärare och lyssna på din vägvisare som säger: ‘Här är vägen, följ den!’ när ni vill vika av åt höger eller vänster.” (Bibel 2000).

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...