Min barndoms söndagsskola

av | 2022-08-25 | Nyheter

“Jag älskar söndagsskolan och villigt skyndar dit…” Ja, nog var det så. Med en liten slant i ena handen och boken med klisterbilder och minnesverser i den andra traskade jag iväg till söndagsskolan i Filadelfia i Dalum. Mycket tidigt blev detta till en vana på söndagsmorgnarna, före förmiddagsmötet klockan elva. Jag var så liten att jag inte nådde upp till handtaget när jag kom fram och jag kan minnas Tant Gunhilds vänliga “Ska jag hjälpa dig, lille pojk?”

När jag tänker tillbaka på åren i söndagsskolan minns jag förstås en del bibliska berättelser som lärarna förmedlade. Många av dem etsade sig fast i minnet och var i sanning ingen tung kunskap att bära på. Flera av sångerna har också följt mig genom åren. 

Slanten var också viktig. Sparbössan med den bockande mörkhyade pojken är givetvis för längesedan portad, men nog såddes ett frö av solidaritet i det sammanhanget. I söndagsskolan fick vi också lära oss om mission i främmande länder. 

De klisterbilder vi fick under de första åren har hela livet funnits kvar i mitt medvetande. Bilderna har format min uppfattning om bibliska personer och situationer. Minnesverserna som hörde till varje lektion och som kändes så viktiga att kunna har varit av betydelse genom livet. Det man lär sig utantill som liten sitter kvar i minnet och kan ge tröst och hjälp i mörka stunder. 

Tidningen, som vi fick med hem, lever också kvar i minnet. Den var min egen och i den lärde jag mig mycket av läskonstens mysterier. 

Söndagsskolan hade storslagna jul- och sommarfester. Särskilt julfesten med sitt digra program kring Jesu födelse med sång och uppläsning. Fröjdas vart sinne sjöngs för full hals. Saft och kakor inmundigades i bänkarna och tomten kom med påsar innehållande godis.

När jag slutade söndagsskolan fick jag ett Nya testamente som gåva och därefter glädjen att få hjälpa till. Vi samlade de mindra barnen runt sandlådan och säkert hade detta att få arbeta med barnen betydelse för mitt yrkesval senare i livet. 

För mig personligen hade åren i söndagsskolan mycket stor betydelse. Hängivna lärare delade med sig av sin kunskap, vittnade om sin tro och följde oss med sina förböner. Detta kan inte nog värderas.

/Inghar Främberg

Såhär kan det se ut i söndagsskolan i Missionskyrkan i nutid. Den 4 september kl 11:00 börjar söndagsskolan igen för höstterminen 2022. Välkomna, alla barn! 

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds kärleksblick

Under min uppväxt och upp i vuxen ålder så har tron på Gud alltid funnits med som en självklar del...

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...