Lär känna den heliga Anden

av | 2022-07-28 | Andakter och undervisning

För Jesus verkar det vara ett mycket viktigt ärende som han har till sina lärjungar, och därmed oss, där i slutet av sin tjänst här på jorden; detta med den heliga Andens plats i våra liv. I Johannesevangeliets fjortonde, femtonde och sextonde kapitel återkommer temat där Jesus om och om igen undervisar om vikten av den heliga Anden i våra liv. Hjälparen, som Jesus kallar Anden för, är så klart den bästa beskrivningen på allt det som Anden står för. 

Jag tänker att det är i denna beskrivning som vi har vår ingång i förståelse av den heliga Anden, som vår hjälpare. Det handlar inte om något mystiskt, något som vissa särskilt lämpade får del av och kanske förtjänar genom ett speciellt andligt liv. Nej, Anden är med från första stund i ditt liv som den som leder dig till Jesus, som pånyttföder och som förnyar dig när du säger ja till Jesus. Även hos den som inte bär på en tydlig bekännelse till Jesus verkar den heliga Anden när Anden vill övertyga en människa om Guds kärlek till denne.

I en predikan för ett tag sedan så pekade jag på två områden som vi alla kan närma oss och där vi kan låta Andens verk bli en erfarenhet här och nu. Det ena handlar om det som står i Romarbrevet 8:16; “Anden själv vittnar tillsammans med vår ande om att vi är Guds barn.” Bli stilla och låt detta ord sjunka in långsamt i dig och låt det bli kvar där. Tala ut orden med din mun och tacka Guds Ande för att det ska få bli en visshet inom dig, en stilla övertygelse, kanske en röst inom dig som säger att det är sant.

Det andra vi pratade om denna gudstjänst handlade om Andens frukter, vilka omnämns i Galaterbrevet. Här handlar det om att låta Anden leda oss på en “andlig väg”. Jag låter kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning mer och mer dominera mitt liv. Låter Anden påverka mig i en ökad omfattning.

När det inre vittnesbördet och Andens frukter får följa oss i vardagen har vi med den heliga Anden att göra och vi ser det som Jesus nämner som avgörande för sina lärjungar, nämligen att ta emot den heliga Andens hjälp. I livet med den heliga Anden finns dock mycket mer att upptäcka i form av gåvor, vägledning, gemenskap och tjänst. Kom ihåg, inget av detta kan vi förtjäna utan bejaka som gåvor och möjligheter till ett spännande vardagsliv med Gud.

/Krister Liljegren

Citat Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det saliga bytet

När var du senast på Kartåsen eller någon annan återvinningscentral och dumpade skräp och avfall? ...

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...