Välkommen till konstutställning i Missionskyrkan på Alla Helgonadagen den 4 november, en del av det officiella programmet av ”Konstafton 2023” i Lidköping. Det är en rad konstnärer, som på ett eller annat sätt har koppling till församlingen som ställer ut sina verk. Våra öppettider är 12:00 – 00:00. Förutom konstutställningen kommer vi även ha ett program i kyrksalen som börjar med minnesgudstjänst kl 15:00 för att följas upp med ett antal minikonserter varje heltimme under kvällen. Vårt café kommer vara öppet för alla besökare mellan 16:00 och 21:00. Läs mer om utställande konstnärer och konserter på denna webbsida. Här hittar du den officiella sidan för konstafton i Lidköping 2023.

Konstafton 2023

Marie Hellbergh visade upp sin sprakande och indragande textilkonst i kyrksalenIng-Marie Leijons berörande konstverk. I kyrksalen bakom pågår en otroligt fin minikonsert med Nicke Sigvard HolgerssonVackra foton (och en skulptur) av Carolin Leckström och Linnéa Keihag...

Konstnärer

Birgitta Vikstrand Andersson

Akvarell

Birgitta Vikstrand Andersson heter jag och är bosatt i Lidköping. Jag fick först under en sjukskrivningsperiod 2001 upp ögonen för akvarellmålningen. Efter tidigare inspirerande kurser i bl a textil och porslinsmålning kom akvarellen att bli en stark passion som resulterade i studier på Helidens Folkhögskola följande år under Björne Åslunds ledning. Vidare kom konstnären Kjell Fristedt att både bli god vän och en viktig mentor i konsten, vilket lett till mitt deltagande i ett stort och brett antal utställningar runtom Västra Götaland under årens lopp. Motiven varierar oftast mellan djur, blommor, natur och porträtt.

Johan Andin

foto

”Se på himlens fåglar och markens blommor” uppmanas vi av Jesus. Det har varit ett centralt tema i mitt liv i stort och i mitt konstnärskap – att se på världen med en kontemplativ och profetisk blick. Se fåglarna, se blommorna, se skönheten, se skörheten, se mig själv i förhållande till allt detta.

Jag heter Johan Andin, 41-årig gymnasielärare och tvåbarnsfar boende i Lidköping. Ända sedan jag fick min första kamera som barn har jag använt den för att se världen. Född och uppvuxen i de värmländska skogarna blev det naturligt att följa med min far ut på hans fotoexkursioner i tjäderskogar och på orrmyrar. I hans fotspår fick jag följa när vi sökte möjlighet att fota den exotiska och sällsynta skogsfrun i de mörka storskogarna eller de färggranna höstlöven i all sin praktfulla vardaglighet hemma i trädgården. Genom pappa fick jag en skolning i det dokumentära naturfotot och det präglar fortfarande mycket av mitt konstnärskap. Samtidigt har jag också sökt ett eget formspråk där ord och bild kombineras, ibland också med ljud. Jag strävar efter det kontemplativa mötet med mina motiv och att låta det mötet vrida rätt på mina perspektiv och sätta in mig själv i ett större sammanhang. I mitt fotograferande vill jag försöka finnas i skärningspunkten mellan skönhet och skörhet, att följa naturens rytm i kontrast till det moderna samhällets netflixifierade och alltmer artificiella tillvaro. Det leder i förlängningen till ett utforskande av oss som människor i förhållande till resten av ekosystemet. Vilka är vi? Vad säger vårt sätt att förhålla oss till naturen om vår tid? Vad sker om vi ser på fåglarnas väg över himlen med en hoppets blick? Kan det genuina mötet med en lappuggla eller en myrspovsflock vara någon form av hoppfull motståndshandling mot vårt sätt att breda ut oss på andra arters bekostnad – och kanske i förlängningen på vår egen arts bekostnad?

Marie Hellbergh

textil konst
Jag heter Marie Hellbergh och är uppvuxen på Hönö men bor sedan länge i Lidköping. Jag har arbetat med tyger, lappteknik och kviltning i mer än 50 år och gjort många traditionella kviltar/täcken och en del konstkviltar (Art Quilts) under åren. Jag har också arbetat med små akvareller och vävt textila bilder.

Jag har sedan vi stängde den fysiska butiken Quiltbutik Textilia tid att utveckla min konst och min teknik genom att prova mig fram och fråga mig själv ”vad händer om jag gör så” men jag lär mig också mycket genom böcker och Internet.

Naturen är en stor inspirationskälla men också stadsmiljön. Träd, blommor, broar, hus, golvbrunnar, golv och staket kan vara inspirationskällor. Ibland är det något som händer mig, sorg, glädje eller något annat, som inspirerar till att påbörja en ny bild.

Jag kan också starta ett projekt bara genom att ”leka” med remsor av tyg och se vart det leder mig i färg och form. Mina tyger är mina färgtuber! Jag arbetar både med kommersiella tyger och egenfärgade/tryckta tyger.

Linnéa Keihag

Foto
Jag heter Linnéa Keihag och har sedan barnsben varit kreativt lagd, med en brinnande iver för skapande. Tecknande, målande och film kom något i skymundan när jag vid 10-års ålder fick min första egna kamera och fann en förkärlek för foto. Under gymnasiet började jag mer djupgående med porträttfotografering (bla student, familje, gravid och bröllops-foto), vilket idag är det jag främst sysslar med på hobbynivå. Trots att människor är det hjärtat brinner mest för, är kameran alltid med och redo för att fånga vackra vyer, landskap och ögonblick under livets äventyr. 2023 är året då jag för första gången under Nea Key Creative ställer ut glimtar av mina samlade verk för allmänheten.

Carolin Leckström

foto

Jag är en 23-årig färgglad tjej, som är uppvuxen i Lidköping.
Det senaste året läste jag konst och engelska på folkhögskola på Visingsö och i Brighton. På min fritid ägnar jag mig åt bl a fotografi, sång, målande och en massa annat skapande. Jag hittar både inspiration och vila ute i Guds vackra natur, vilket tydligt
återspeglas i mina fotografier.

Ing-Marie Leijon

Akvarell & bok

Jag föddes 1962 och är uppvuxen i Mariestad och bor sedan 2007 i Lidköping. Jag är utbildad pedagog och församlingspedagog. Jag har jobbat i kyrkan med barn och unga, även i Särskolan, och med ledarskapsfrågor samt som rivilligsamordnare inom omsorgsförvaltningen.

Jag är intresserad av att uttrycka mig på olika sätt; det skrivna ordet, det talade ordet, målande och musik. Att vara nära naturen och framförallt vatten öppnar upp och ger själen ro. Vi har så många dimensioner i livet att det vore synd att inte öppna sinnet mot dessa. Jag brukar säga att där orden tar slut tar penseln, skapelsen och musiken vid.

Mitt hjärta klappar extra för barn och unga. Det är viktigt att se, lyssna och vara närvarande med alla sinnen. Det finns så många utsatta barn och unga vårt samhälle som behöver vuxnas röster. Våga se och våga agera! Jag utsattes för sexuella övergrepp under min uppväxt. Idag lever jag i ljuset av då, som också är titeln på min bok. Boken innehåller lyrik och mina egna målade/tecknade bilder. Denna bok kom till i ett försök att bearbeta de trauman jag som barn upplevt och som jag tyvärr vet att många barn i dag också måste genomlida.

Följ med mig med försiktighet på min väg tillbaka till ett helt liv. Genom mina akvareller och korta texter hoppas jag kunna guida dig.
Jag lever nu i ljuset av då!

Ingemar Lindahl

Sångtexter & dikter

Jag heter Ingemar Lindahl och är egentligen livrädd för att släppa ut mina texter ur lådor och pärmar. Jag har skrivit visor och en del fria texter hela livet, och sysslat med musik, mest i kyrkans trygga omgivning. Jag har arbetat som folkhögskollärare med elever som varit minst lika oroliga för vad andra skulle tycka om det de skrev, eller hur det skulle gå med matten, och försökt ge dem det stöd jag kunde. Ibland lyckades jag, tror jag. Och jag vet nu att andra ibland har hittat något i mina texter som gett lite ljus över skuggorna och vägen.

Vid varje sångtext på utställningen finns en qr-kod. Scanna denna för möjlighet att lyssna till olika inspelningar av sångerna. Några är inspelade live från gudstjänster, ett par är försök att arbeta lite mer med arrangemangen. Själv har jag alltid känt att det mest ärliga sättet att framföra en sång
är tillsammans med en grupp lyssnare som just i det ögonblicket
delar livet och närvaron. 

Program

15.00 – Minnesgudstjänst
17.00 – Albert, Sara och Stephen Craig
18.00 – Iris vokalensemble
19.00 – Fredrik Darius
20.00 – Julia Karlsson och Simon
21.00 – Nicke Sigvard Holgersson
15:00 – Minnesgudstjänst

Varje år firar vi en minnesgudstjänst i MIssionskyrkan. En stilla stund då vi minns våra nära och kära. Välkommen att delta i denna stilla stund i vår vackra kyrka. Vi firar också nattvard.

17:00 – Albert, Sara och Stephen Craig

Familjen Craig är en musikfamilj boende i Lidköping. Sara är flöjtist, Stephen är organist och kyrkomusiker i Nicolaikyrkan. Deras snart 11-årige son Albert är en ung lovande organist. Inför denna konsert har de valt ut några av sina favoriter och bjuder på välkända och mindre kända stycken för orgel, flöjt och piano. Programmet innehåller Toccata och fuga i d- moll av J S Bach, Saraband av M Dring samt Dans på de saligas ängder av C W Gluck.

18:00 – Iris vokalensemble
Iris runt bordet

Iris vokalensemble bildades 2017 i Lidköping med ambitionen att sjunga flerstämmig sång i ett mindre sammanhang. Gruppen blandar sakral med profan musik och sjunger visor såväl som pop. Gruppen genomför ett par konserter per år samt en glädjefylld turné med Carols strax före jul för att bringa julstämning till hem och grannskap.

Gruppen består av (i bildens från vänster):
Johanna Bergenwall, Johanna Amnerud, Therese Karlsson, Lotta Amnerud Wikström och Hanna Amnerud 

19:00 – Fredrik Darius

Fredrik spelar akustisk fingerstyle-gitarr. Fingerstyle-gitarr är tekniken för att spela gitarr eller basgitarr genom att plocka strängarna direkt med fingertopparna eller naglarna. Han skriver egna stycken men spelar även stcken skrivna av kända gitarrister som Tommy Emmanuel, Emil Ernebro och Chet Atkings. Denna konsert blir en blandning av egenskriven musik och sådant som är skrivet av andra kompositörer.

20:00 – Julia Karlsson och Simon Lundgren
Julia och Simon på brygga

Julia Karlsson är Lidköpingstjejen som är en uppskattad sångare och som ofta är ute och sjunger i diverse sammanhang, från bröllop till gudstjänster. Hon jobbar tillvardags som logoped. Hon ackompanjeras ikväll utav sin fästman Simon Lundgren som reser som missionär i Afrika & Asien samt studerar till sjuksköterska. De båda har en stor förkärlek till musiken och dess förmåga att tala till oss som människor.

21:00 – Nicke ”Sigvard” Holgersson

Nicke ”Sigvard” Holgersson är en kompositör och musiker från Stockholm, numera bosatt i Lidköping. Under namnet Sigvard komponerar han kontemplativ, meditativ piano- och orkestermusik som har miljontals streams på Spotify och lyssnare runt hela jorden. Slå dig ned i kyrksalen, slut ögonen och låt pianomusiken vidröra ditt inre. Kvällens program blir ett urval av hans kompositioner. Sigvard hittar du även på alla digitala musikplattformar som Spotify, Apple Music, Youtube m fl. För mer info, besök hans webbsida www.sigvardpiano.com