Ankomst

av | 2021-11-26 | Andakter och undervisning

Omoderna ord som väntan, förberedelse, långsamhet, att ha tråkigt kan vara människans goda vänner och kan kanske bli på modet igen. När människor drabbas av utbrändhet eller utmattning är just långsamhet en nyckel till att komma ur dessa tillstånd.

Att vänta på något kan förhöja smaken på det som ska ske när det väl sker. Förberedelse gör oss mottagliga för det som kommer. Långsamhet är den viktiga konstrasten till ”livstjuvarna”, jäkt och brådska. Att ha tråkigt ibland, kan vara den nödvändiga kontrasten som gör att livets konturer blir mer tydliga.

Advent som betyder ankomst kan kalla oss till att upptäcka dessa viktiga ord och de kan då bli en slags konstrast till en tillvaro som alltmer accelererar. I adventstid så väntar vi, förbereder oss, det går lite långsamt ibland (om vi tillåter det) och ibland är det tråkigt. Men så sker det, den svarta vinternatten badar i ljus och änglarna bjuder in oss till universums största under. Gud har blivit människa och finns ibland oss, himlen har landat på jorden!

Jo, det är visserligen sant, julens under har ju redan skett en gång i världshistorien och just den händelsen upprepas inte, men det kan ske i oss. Adventhögtiden kallar oss att vara uppmärksamma på hur Guds rike anländer med sin förvandlande kraft om vi blir stilla och lyssnar. För det bultar på alla våra hjärtans dörrar. Jesus vill komma in, varje dag, i vårt liv och hålla måltid med oss.

Nycklar till att upptäcka detta är att utsätta sig för väntan, förberedelse, långsamhet och att ibland ha det lite tråkigt.

En välsignad advent önskar jag dig
/Krister Liljegren

Citat Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det saliga bytet

När var du senast på Kartåsen eller någon annan återvinningscentral och dumpade skräp och avfall? ...

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...