Visor vid Vänern

av | 2023-08-01 | Aktiviteter, Konserter, Skogshyddan

Vid två tillfällen under sommaren har Johan Andin med sin fantastiska röst och ett piano till hjälp tagit med cafépubliken in i visornas land. Marie Andersson har uppskattat och besökt båda och berättar.

20 juli

Det är en solig sommarkväll och jag sätter mig till bords i caféet i väntan på att lyssna till Johan Andins visor. Han började hålla dessa uppskattade musikkvällar förra sommaren, då var de tre, nu är det två där denna är den första. Nästa blir den 3 augusti. Temat för kvällen är Resa och borta. Det blir visor av våra välkända vissångare/poeter som Evert Taube, Dan Andersson och Astrid Lindgren men även Tomas Andersson Wij, Freddy Wadling, Galenskaparna m fl. Vi får lyssna till Johan med bl a Moonriver, Puff en pappersdrake, Åke från Åstol och Jag vill leva i Europa. Den sistnämnda med mycket aktuell text än idag, fast den har några år på nacken. Jag blev glad och fick barndomsminnet igång när han sjöng Jesu Järnväg när jag nu fick lyssna till hela visan, som jag innan enbart hört lite av i Madicken där Linus-Ida sjunger en del av den. Allsången var väl valda visor där vi fick ta ton i Luffarvisan, Fritjof och Carmencita, SJ SJ, O hur saligt att få vandra samt Brevet från Lillan. Hans resa och röda tråd för kvällen tog oss med i längtan bort, längtan hem, vemod och humor. En härlig bredd. Kvällen avrundades med Värmlandsvisan a ccapella som den Värmlandspöjk han är. Jag ser redan nu fram emot nästa viskväll.

/Marie Andersson

3 augusti

Så är det torsdag och andra kvällen denna sommar med Johan Andin och Visor vid Vänern. Temat för kvällen är ”Om livets kamp och glädje” eller ”Att älska livet mer än dess mening”.  Jag kommer dit sent men har reserverad plats, som tur var, då musikkvällen lockat många till Skogshyddan. Det är det för denna sommar typiska vädret regn, så musikkvällen hålls inne i cafèet. Bara någon enstaka stol saknar någon som sitter där. Johan inleder med att sjunga den mäktiga What a Wonderful World med sin fantastiska baryton. Sen skiftar det till allsång i Peps Perssons O’boy. Det blir bland annat visor av Stefan Sundström, Tomas Andersson Wij, Ylva Eggerhorn, Mikael Wiehe, Ujje Brandelius och Galenskaparna. Ikväll bjuds det på munterhet och glada tillrop när han framför Det är vattenpumpen, Gerd. Även eftertanke och sorg får sin plats i visor som I den stora sorgens famn, Grå liten stad vid Verdun, När livet inte blir som vi tänkt oss. Innan Johans avslutande visa sjungs det tillsammans Ainbusk Singers vackra Älska mig. Kvällen rundas av med Tomas Andersson Wijs Avsändare okänd. En trevlig kväll och två fantastiska Visor vid Vänern är till ända för denna sommar. Själv hoppas jag på mer nästa sommar. Man kan alltid hoppas. Tack Johan, för du fixat detta som är så uppskattat av så många!

/Marie Andersson

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....