Öppen kyrka har varit en lisa för själen för Leif

av | 2021-06-04 | Nyheter

Under vintern och våren 2020-2021 har det funnits särskilda tillfällen på söndagar och ibland onsdagar, att få komma till kyrkan och sitta ner en stund i kyrkorummet, be, tända ljus, lyssna på musiken i stillhet eller samtala lite med någon. Dessa tillfällen har benämnts Öppen kyrka. Leif Granevik är en av dem som uppskattat tillfället att få vara i kyrkan och tagit vara på det. 

Varför väljer du att gå till kyrkan när det är Öppen kyrka?

Efter att fysiska gudstjänster inte längre kunde genomföras p g a strikta pandemirestriktioner i november kändes gudstjänstlivet väldigt tomt. Visserligen blev det digitala möten, både i samtalsforum och på video, gudstjänster som faktiskt blev mycket bättre än vad jag väntat mig. När så kyrkan kunde öppna upp på söndagskvällar passade det mig mycket bra. Jag hade saknat det fysiska kyrkorummet med korset, nattvardsbordet och ljusbäraren. Dessutom kunde jag ta med någon kamrat som också längtade till kyrkan, även om vi bara kunde vara åtta personer där samtidigt. 

Beskriv gärna hur en sån kväll kan se ut!

Man möts i dörren av vänlig personal redo med visir och handsprit. Om det inte redan är fullsatt så hänvisas man till en markerad sittplats och annars får man vänta en liten stund. Stilla musik ljuder från högtalaren. Psalmboken finns framför en om man vill läsa veckans text eller någon psalm. Allt detta; stillheten, levande ljus, vördnaden för kyrkorummet, ger lisa för själen.  

Vad ger det dig som person/kristen att detta tillfälle ges?

Att jag i ”min egen” kyrka får gå fram till ljusbäraren, tända mitt böneljus och få känna närvaron av Gud och gemenskapen av vänner, även om det inte är så många har varit så betydelsefullt. Det blir inte detsamma att sitta hemma ensam. 

Kan detta vara något vi som församling ska fortsätta med även efter pandemin?

För min del tror jag inte att behovet kommer att finnas på samma sätt när gudstjänsterna kommer att öppnas upp igen. 

Är det något du saknat under dessa tillfällen?

I början saknade jag verkligen nattvardsfirande men jag fick bönesvar ganska snart då man på ett mycket bra och coronasäkert sätt ordnade detta. 

Är det något som varit extra bra med att detta finns?

Det som varit extra bra med Öppen kyrka är att det varje gång funnits med pastor eller annan medmänniska på plats att samtala med om behov funnits. Jag har också äntligen fått träffa och växla några ord med vänner som jag inte sett på länge. 

 

Leif intervjuades av Marie Andersson

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...