Vi kan börja på Kinnekulle i missionshuset mellan Källby och Blomberg där Allan Sahlberg och hans fru Dagny var medlemmar. Där upplevde de att de skulle flytta till Filsbäck som missionärer. Så de byggde sitt hus här i mitten på 40-talet, på andra sidan vägen. Senare byggde de även en mack och bilverkstad. Allan var bland annat en skicklig bilplåtslagare.
Till att börja med hade de olika samlingar hemma hos sig i huset. När det började bli trångt byggde de en samlingssal på baksidan av huset där de hade söndagsskola, juniorer och syförening. Vi hör fortfarande berättelser om samlingarna där från äldre Filsbäcksbor. Även där blev det efter ett tag trångt och då köptes en tomt och Truvegården byggdes 1963. Söndagsskola, juniorer, syförening och gudstjänster fortsatte då i de nya lokalerna och efter en tid startade även scout på Truvegården.
Truvegården har verkligen varit en samlingsplats för Filsbäcksborna. I många år hade vi i stort sett alla bygdens barn i de olika årskullarna i scout och nying (numera spårarscouter). Under Bengt Vennmans tid hade vi även konfirmationsundervisning här ute där nästan alla i klassen från Filsbäck gick.
Vid scout/nyings julfester med julspel och luciatåg, lussekatter och pepparkakor, var det knökfullt inne på Truvegården. Folk stod ända ut i entrén. Även gudstjänster med scoutinvigningar och vårfester var mycket välbesökta. Vid alla samlingar försökte vi ta tillfället i akt att på ett enkelt sätt berätta om vad kristen tro står för. Många pastorer från församlingen har medverkat här genom åren. Vi har även haft flera ungdomsledare som bott här på Truvegården.
Under Bengt Vennmans tid i början av 90-talet hade vi även i flera år Treklöverläger tillsammans med grupperna från stan och Hasslösa. Det var uppbyggt så att nying hade sitt område, scout sitt område och föräldrar och småsyskon sitt område där de fick bygga sina spisar och matplatser. Av föräldrarna bodde flera i militärtält som scouterna, andra hade egna tält eller husvagnar. De veckorna var det rätt tomt här i Filsbäck. Lägren var mycket uppskattade, inte bara av barnen utan av föräldrarna också. Jag möter fortfarande föräldrar som berättar om allt roligt de hade på dessa läger.
Det fanns under många år en bönegrupp i Truve med filsbäcksbor som var medlemmar i de olika kyrkorna i stan. De var även engagerade i gudstjänster och i städningen av Truvegården. Förutom våra egna gudstjänster, bibelstudier, cafékvällar och andra samlingar så har Sävare församling haft kyrkans barntimmar här under många år och även en barnkör och gudstjänster. Cafébussen har även haft sina bussar på Truvegården och samlingar här.
På Truvegården har kommunen hyrt in sig med fritidsverksamhet flera år. Filsbäcks intresseförening har haft sina samlingar här och de har även under många år haft ”fritidsgård” för de yngre skolbarnen, där föräldrarna turas om att ansvara.
Inför bygget av nya 44:an har det varit många storsamlingar och informationsträffar på Truvegården. Även Vinningaskolan har haft flera föräldramöten här genom åren. Till detta kommer alla uthyrningar för olika högtidsdagar och barnkalas som varit här.
Så, ni förstår att vi verkligen kan ha en Tacksägelsegudstjänst. Så mycket har såtts av Guds ord i dessa lokaler. En gård som har betytt så mycket för så många.
Vi tackar för alla dessa år och Guds verk går vidare i vår församling, i kyrkan och på Skogshyddan.
/Kerstin Bergvall