Anita minns från Hasslösa missionshus

av | 2022-10-20 | Övrigt

– På söndagsmorgnarna brukade bygdens barn samlas hos oss i missionshuset för söndagsskola. Vi undervisade med flanellograf och bibelplancher och så hade vi rytminstrument som barnen fick spela på när vi sjöng. Det fanns ju inte så mycket andra aktiviteter i Hasslösa så många kom. Vi hade som mest också nying, scout, juniorer, syförening och så gudstjänster på söndagskvällar ungefär en gång i månaden, berättar Anita Eklund.

Anita flyttade till Hasslösa 1961 och blev kvar i 47 innehållsrika år där missionshuset hade en viktig plats och inrymde många händelser och möten. Det var mycket engagemang som lades ner, på söndagsskola och nying framför allt, men också annat som behövdes.

– Det var många som hjälpte till att hålla ordning. Ibland när vi hade riktigt mycket barn fick vi dock be föräldrarna att komma med för vi hade inte tillräckligt med ledare. En period var det runt 20 barn vardera i nying och scout. 

Många av de barn som växt upp i och kring missionshuset bor idag på andra platser. Det som de fick med sig från sin tid i Hasslösa kanske nu betyder något för människor i en annan stad eller bygd. Till tacksägelsegudstjänsten kommer flera för att sjunga.

– De sjöng i missionshuset som tonåringar och har fortsatt sjunga där de är så de är inte ovana sångare, säger Anita.

I en röd pärm med plastfickor har Anita samlat foton från olika tider och händelser i och kring Hasslösa missionshus. Luciatåg och scoutläger i 90-talsstil samsas på sidorna med svartvita gruppbilder från någonstans runt tiden då församlingen tog över huset på 40-talet. Flera sidor med bilder är också från arbetet med tillbyggnaden 1994, där många församlingsmedlemmar var engagerade. 

Nu får dessa goda minnen leva vidare i foton och berättelser och ge inspiration till att blicka in i framtiden. Anitas berättelser om Hasslösa missionshus lämnar mig med en känsla av att en vardagsnära församling kan få betyda så mycket, inte bara för en plats utan för alla som kommer i kontakt med den i olika tider av livet. 

/Rebecka Appelfeldt

 

Både Anitas pärm och andra samlade minnen kommer att finnas i missionshuset att bläddra i i samband med tacksägelsegudstjänsten söndagen 23 okt kl 17:00.

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Söndagsskolans sommaravslutning

Söndag 5 maj var det söndagsskolfest! Vi åkte på utflykt till familjen Dalemos trädgård i Lovene....

Vårregn

En morgon, några dagar in i maj, vaknade jag tidigare än vanlig. Det hade precis ljusnat och jag...

Tårttävling

I fredags körde vi på Youth tårttävling. Tre lag bidrog med vad som förmodligen är de finaste...