Ett verkligt bokäventyr

av | 2022-02-25 | Andakter och undervisning

Vi rörde oss i den iskalla vinden mellan historiska byggnader och spåren efter gamla kloster. På himlen gled mörka moln hotfullt förbi och vädertjänsten lovade sämre väder. Via det medeltida gatunätet landade vi till sist i värmen på Skara stifts- och landsbibliotek där en sagovärld med kända figurer mötte oss. Bokäventyret blev en succé för barnen och jag kunde höra deras (och föräldrarnas) glada skratt i de gamla rummen. Själv blev jag sittande i det suggestiva rummet med Sveriges äldsta bok, Skaramissalet. I bakgrunden hördes de svaga tonerna av gregoriansk musik. Den 850-åriga boken, nött av århundradens användande, har mirakulöst nog överlevt krig, brand, pandemier och plundring för att nu ligga framför en besökare från framtiden. Tanken svindlade.

Återigen är det dags för bokrea i Sverige och den hotade branschen verkar visa goda försäljningssiffror från 2021 där den digital boken boomar. På mitt skrivbord ligger en gammaldags katalog med årets reaböcker och jag kan fortfarande känna den där känslan av förväntan inför bokrean. Böcker är viktigt och att åka på bokmässan i Göteborg var länge vår familjs årliga höjdpunkt. Tyngda av kassar med bokfynd tog vi oss därifrån med en känsla av att ha fått med oss ett riktigt byte hem.

Vilken gåva boktryckarkonsten är, som idag utvecklats vidare till att förmedlas även genom ettor och nollor i ett digitalt flöde eller genom uppläsning av en skådespelare i en ljudbok. Här framstår bibeln som drottningen bland böckerna tycker jag och den har ständigt varit föremål för åtgärder som öppnat upp för nya läsare genom exempelvis Gutenbergs teknik och Luthers arbete med en översättning (i hans fall till tyska) som hans landsmän själva kunde läsa. Här kan också Kyrillos nämnas, som på 800-talet utformade fornkyrkoslaviskan och det kyrilliska alfabetet och gjorde bibeltexter tillgängliga för nya människor, och Tyndale som gav engelsmännen bibeln på sitt språk nyengelskan. Bibeln har många skepnader och utformningar, officiella utgåvor och parafraser. Den finns som seriealbum, i mangatecknade utgåvor och digitala versioner m m, för att inte glömma de femtusen olika manuskript och textfragment som finns av bibelns grundtext.

Bibeln lär vara världens mest lästa och tryckta bok genom tiderna, vilket i sig är ett fantastiskt rekord. Dock ligger inte storheten i mängden biblar eller utformningsvarianter, utan i innehållet. Där inom pärmarna finns berättelsen om Guds kärlek till alla människor som i sig själv är så märkvärdig och stor att det redan tagit den kristna kyrkan tvåtusen år att försöka gestalta och förmedla något av den. Ändå är den så enkel att vem som helst kan se eller höra, läsa och tro. Här och nu är kärleken från Gud verksam för den som vill öppna sig för den. Ja, till och med för den som kanske först värjer sig och tänker att “detta tror jag inte på” så är det som en säd, vilken kan landa i hjärtat för att börja gro till en spirande tro.

På bibelns budskap och löften blir det aldrig rea eller en museal tillvaro i en inbrottssäker utställningslåda. Det är alltid tillgängligt för dig och fullt av kraft. Så plocka fram din bibel, om den än finns i telefonen eller bokhyllan. Börja läsa lite i taget och fundera en stund över vad som står där. Kliv in i bokäventyret i bibeln och möt alla de berättelser och ord som kan ge ditt hjärta tro och ro.

“Himmel och jord skall förgås, men mina ord skall aldrig förgå.” 

/Krister Liljegren

Luk 21:33 Bibel 2000

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det spirar under snön

I måndags var jag ute i trädgården och rensade i mina rabatter. Gamla torkade löv, ogräs och döda...

Miljösamtal på kvinnofrukost

Bättre tillsammans Föreläsare: Annelie Anderberg  Det är en tidig vårmorgon som jag beger mig till...

Glad Påsk

Hur tänker och känner du inför påsken? Jag har alltid tyckt om påsken som högtid, den är enligt...