En omsorgsfull jul

av | 2020-01-15 | Aktiviteter, Diakoni, Nyheter

Advents- och jultider är för många utsatta människor en särskilt svår period. Man har inte möjligheten att fira och njuta eftersom man har svårt att få ekonomin att gå ihop eller upplever ensamhet. Här har vi i kyrkorna i stan kunnat få vara en utsträckt hand och erbjuda både hjälp med mat, julklappar och gemenskap. Under den gångna julperioden delade kyrkornas diakoner och medarbetare ut hjälp till 240 hushåll via kyrkornas gemensamma sociala kassa och 150 gäster deltog i ett varmt och välfyllt julaftonsfirande i Missionskyrkan.

Laddat för utdelning!

Ett par veckor före jul genomfördes den stora julutdelningen i Lidköping. Kyrkornas diakoner och medarbetare tog emot bokade sökande på Nicolaigården. Varje person eller hushåll fick ett möte och enskilt samtal, en julkasse med mat, lite pengar eller presentkort till ytterligare mat och därefter ett besök i “julklappsrummet”. Där fanns allt från leksaker till kläder eller hushållsföremål som donerats till ändamålet och de sökande fick välja ut något till sig själv eller att ge bort som julklapp. Alla insamlade pengar, presentkort och matkassar gick åt och fler än man räknat med sökte hjälpen. Behoven var stora.

– Vi hade inte kunnat få ihop det som behövdes utan alla generösa gåvor och kanske framför allt de insamlingstillfällen som gavs vid exempelvis konserter som ordnats till förmån för Kyrkornas gemensamma sociala kassa, säger diakon Yvonne Jureheim.

Yvonne Jureheim och Björn Hald sprider glädje med julsånger

Intresset för det gemensamma julfirandet, som i år hölls i Missionskyrkan, var också stort. Anmälningarna strömmade in och platserna fylldes till brädden. Det var en stor spridning på gästernas åldrar, från 2 till 90 år, och ovanligt många tonåringar. Uppslutnignen av medhjälpare från de olika medverkande församlingarna var även den god och till det kom att utomstående ringde in och undrade om de kunde få medverka eller hjälpa till på olika sätt.

Det fanns en varm förväntan i luften när gästerna klev in i den smyckade festsalen på julaftonens eftermiddag. Där möttes de av vänliga värdar vid dörrarna och välkomsthälsningar från pastor Krister Liljegren och diakon Yvonne Jureheim. Det bjöds ett väl avvägt och uppskattat julbord med alla de viktigaste ingredienserna. I köket ledde Anita Landström ett gäng glada och flitiga volontärer så att allt fungerade utmärkt. Under serveringen fick gästerna njuta av vackert fiolspel med gitarr och bas komp. När alla var mätta och nöjda  var det dags för härliga julsånger med Yvonne, Björn Hald från Hela Människan, och Anders Fagerberg.

Efter maten hölls en fin julandakt i kyrksalen. Pastor Krister Liljegren berättade om herdarnas möte med den nyfödde Jesus och hur Gud valde att prioritera dem som inte alla andra räknade med. Efter andakten fortsatte festen med efterrätt, quiz, julklappsutdelning, godis och frukt och mer musik.

– Det blev ett väldigt trivsamt program. Flera gäster kommenterade att det kändes som om det hände någonting hela tiden, berättar Yvonne. Det var god stämning och jag tror att man kände att man kunde slappna av och vara sig själv. Det är också så fint vad det gör med en att få vara med och arrangera eller hjälpa till. Även om man får jobba hårt så ger det så mycket!

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det saliga bytet

När var du senast på Kartåsen eller någon annan återvinningscentral och dumpade skräp och avfall? ...

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...