En fantastisk resa till Tanzania!

av | 2019-04-30 | Mission

Rune, Birgitta och Barbro.

I början av mars hade jag, Birgitta Olsson, förmånen att få följa med på mitt livs första resa till Afrika. En fantastisk resa som för alltid kommer att finnas i mitt hjärta. Jag reste med Barbro och Rune Hellberg och en grupp från Rotary i Lidköping och Vara.

Vi anlände till Entebbeflygplatsen en sen söndagskväll. Efter att ha sovit en natt i Uganda reste vi vidare med buss till Tanzania. På resan till Bukoba besökte vi ett sjukhus i Karagwe. Detta besök gav oss en första inblick i vilken skillnad det är mellan ett svenskt sjukhus och ett i Tanzania. Trots att så mycket av det materiella fattas kunde man uppleva hur många som trots detta blev hjälpta.

Sr Adventina som leder arbete med barn.

Väl framme i Bukoba fick vi möta barnen på Tumaini Center och Debohra och Julia farm. Detta är en plats där gatubarn får möjlighet till en ny start i livet. De får börja skolan och om de inte kan komma tillbaka hem eller till släktingar får de en plats på ett av barnhemmen. Vi fick följa med två socialarbetare i den uppsökande verksamheten bland gatubarnen. Att se med vilken respekt och värdighet de mötte barnen grep tag i oss.

Jag är så imponerad över hur väl organisationen Bukobahjälpen fungerar. Först den uppsökande verksamheten, omhändertagandet av barnen och vid behov en plats på barnhemmen. Skolgång, yrkesutbildning och hur vi också fick möta ungdomar som kommit ut i samhället och kunde försörja sig själva eller gift sig och fått familj.

Vi besökte också en yrkesskola och där blev vi mottagna med blomsterkransar, sång och dans. Detta var lite äldre ungdomar, det fanns utbildning i snickaryrket och sömnad av olika slag.

Det jag alltid kommer att minnas är hur ögonen på de barn som fått hjälp strålade och glädjen och värmen de utstrålade.

På söndagen besökte vi en pingstkyrka. Kyrkan var under uppbyggnad och man fick bygga lite i taget allt eftersom man hade pengar till byggnadsmaterial. Sången och dansen av de olika körerna och grupperna var härlig. Söndagsskolebarnen framförde ett drama om Josef och hans bröder och trots att vi inte förstod ett ord kunde vi följa med i dramat.

Det jag alltid kommer att minnas är hur ögonen på de barn som fått hjälp strålade och glädjen och värmen de utstrålade. Skillnaden var så påtaglig mellan dessa barn och de gatubarn vi mötte vid vandringen i staden.

Att vi fick bo i ett av missonärshusen, finnas mitt ibland folket på platsen och på olika sätt se och ta del av ett samhälle så långt från vårt ombonade och bekväma sätt att leva var omtumlande. Den här resan kommer för alltid ha en stor och underbar plats i mitt hjärta.

Birgitta Olsson
[su_spacer size=”50″]
[su_row][su_column size=”1/3″ center=”no” class=””][/su_column]
[su_column size=”1/3″ center=”no” class=””][/su_column]
[su_column size=”1/3″ center=”no” class=””][/su_column][/su_row]

Mer om Bukoba-hjälpen

Rune och Barbro Hellbergs engagemang

När pensionen närmade sig så bad vi en stilla bön ”Gud, låt oss få ett engagemang i Afrika men inte på franska!”. Sedan dröjde det bara några veckor så kom frågan ”Rune, kan du ta hand om ekonomifrågorna i Bukobahjälpen, som arbetar med Tumaini Childrens Center (TCC) i Bukoba, Tanzania?”. Svaret var enkelt efter att vi rådfrågat varandra. Vi har nu varit nere i Bukoba 3 gånger tillsammans och träffat barnen och personalen.

Vad är Bukoba-hjälpen?

Det startade med en missionär, Debora Brycke, som arbetade inom Svenska Kyrkans mission. Hon var en passionerad stödjare av barnens situation i staden Bukoba med omnejd. Som pensionär fick hon inte längre lön för sitt arbete utan Gud öppnade nya vägar för hennes arbete. Bl.a. så besökte Anita och Nils Danielsson m.fl. hennes arbete och blev verksamhetens stora stöttare.

Verksamheten har sedan växt och under 14 år har man också fått bidrag från SIDA till sin verksamhet. Idag är Debora avliden men Bukobahjälpens styrelse leder arbetet vidare i hennes anda. Arbetet sker tillsammans med Lutherska kyrkan i Tanzania och många församlingar i Sverige är med och supporterar, där ibland Sunnersberg, Vara, Ytterby församlingar m.fl.

Korta fakta om Tumaini Children’s Center
  • Drygt 30 anställda med Sr. Adventina som ledare av arbetet.
  • 60 barn bor på våra farmer Julia och Debora farm (som vi inte lyckats återanpassa till familj och anhöriga).
  • Drygt 1200 barn har under åren levt med och fått hjälp av ”Tumaini familjen”. Från en vetenskaplig avhandling ser vi också ett förbluffande resultat hur dessa barn återintegrerats i samhället.
  • Skola med fyra klasser som skapar möjlighet för gatubarnen att införlivas i den ordinarie skolan.
  • Socialarbetare som dagligen har kontakt och söker upp nya och gamla gatubarn, familjer som behöver stöd. Ca 250 barn/familjer får kontinuerligt stöd av dessa.
  • Ett stort arbete görs också informationsmässigt i hela regionen för att motverka att barnen kastas ut på gatan.
  • Juridisk hjälp och stöd.
  • Vi har 5 farmer där vi odlar och producerar för att kunna vara självförsörjande på mat men också sälja vidare: majs, maniok, avokado, äggproduktion, kaffe, cassava, bananer, trädplantering, honung- och tvålproduktion m.m.
  • Vi har också en sömnadsutbildning och produktion av kläder till försäljning.
  • Detta och mycket mer!

Vill du veta mer så gå in på www.bukobahjalpen.se.

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det saliga bytet

När var du senast på Kartåsen eller någon annan återvinningscentral och dumpade skräp och avfall? ...

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...