Humlans sommarhälsning

av | 2024-07-10 | Nyheter

En flygande humlaEn eftermiddag upptäcker jag en humla på golvet i hallen. Den har flugit in genom det öppna fönstret i köket som i sommarvärmen står på glänt mest hela dygnet runt. Jag sätter mig på hallmattan en stund och låter denna fantastiska gäst vara i fokus. Det är något med humlors mjuka och godmodigt runda utseende, som gör att jag gillar dem lite mer än bin och getingar. Oavsett hur insekterna ser ut fyller de alla en viktig funktion när de flyger från blomma till blomma i sin jakt efter nektar och pollen.

Enligt WWF är runt 90% av alla vilda blommande växter helt eller delvis beroende av insekter som pollinerar. Pollinerare är avgörande för att bibehålla en mångfald av växtarter i naturen och för vår livsmedelsproduktion. De är inblandade i en tredjedel av den mat vi äter och spelar en nyckelroll i ekosystemet som omger oss och är förutsättningar för våra liv och samhällen. Fantastiskt!

Mitt i denna fascination kommer jag att tänka på ”Humlans flykt”. Vem är det som skrivit detta musikstycke? Jag söker på nätet och hittar en underbar inspelning med violakvartetten som tillhör Norrköpings Symfoniorkester. Stråkarna dansar snabbt och lätt över strängarna och jag lyssnar koncentrerat till det korta stycket komponerat av Nikolaj Rimskij-Korsakov. Tänk att man med toner kan fånga hur en liten humla låter när den flyger.

Förresten…hur är det med myten, att humlan egentligen inte ska kunna flyga eftersom den inte kan skapa tillräckligt med lyftkraft på grund av för små vingar i förhållande till kroppen? Här kommer svaret. Påståendet är inte längre sant. Humlans vingar påminner mer om helikopterblad än flygplansvingar. När humlan flyger slår den 180 vingslag i sekunden och efter vart och ett av dem vinklar den blixtsnabbt vingens framkant så att det bildas en luftvirvel precis ovanför som ger upphov till kraften att lyfta.

Ytterligare ett märkligt fenomen hos humlan är att den är ”varmblodig”. Den är i stånd att reglera kroppstemperaturen genom att förbränna fett och kolhydrater, socker från nektar. En aktiv humla har en kroppstemperatur på 35-40 °C. Ska humlan kunna flyga måste temperaturen i bröstpartiet vara över 30 °C. En nedkyld humla måste därför ägna tid åt att värma upp sig för att kunna flyga igen. Källa: Wikipedia

Om nu en liten humla är känd av Gud in i minsta detalj anar vi att människan är ovärdeligt högt älskad och värdefull i skaparens ögon. Kung David skriver i Psaltarpsalm 8:4-6 ”När jag ser din himmel, som dina fingrar format, månen och stjärnorna du fäste där, vad är då en människa att du tänker på henne, en dödlig att du tar dig an honom? Du gjorde honom nästan till en gud, med ära och härlighet krönte du honom.”

Ibland drabbas vi av tankar som vill få oss att tro att vi inte duger eller räcker till. Detta kan hänga ihop med ovarsamma bedömande ord som sårat. Orden har liksom fastnat i sinnet och blivit till en sanning som begränsar oss att lyfta i frihet. Myten om humlans oförmåga att fysiskt kunna flyga var inte sann. Osanna omdömen förlorar sin makt när sanningen träder fram. Gud bär sanningen om dig och han har lyftkraft att upprätta och läka.

Jesus säger om sig själv ”Ni skall lära känna sanningen och sanningen ska göra er fria.” I Johannes första brev 4:18 kan vi läsa ”Rädsla finns inte i kärleken, utan kärleken driver ut rädslan.”

Humlan behöver ibland ta det lugnt och värma bröstpartiet lite för att på nytt ta en flygtur i sin viktiga uppgift. Gud vill ge dig vila och lysa in i ditt hjärta med kärlek. Hans kärlek har en skapande kraft som hjälper rädslans knutar att lösas upp. Gud vill värma ditt bröstparti, din själ och sedan lyfta dig vidare i de gåvor han gett dig. Den sanna friheten och tryggheten kan vi bara finna i Guds trofasta kärlek som aldrig sviker.

Mitt i sommaren önskar jag dig vila och Guds goda välsignelse!
/Yvonne Jureheim

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

En föreberedd plats

En kväll i somras när jag kopplade av i min sköna fåtölj, upptäcker jag plötsligt en bild på...

Guds vilja

Det har jag funderat på i några dagar. Men det är ett stort teologiskt ämne att lyckas få ner i...

Många rum

Jag har ganska nyligen flyttat in i ett väldigt stort hus med oerhört många rum, små vrån och...