De små stegens mirakler

av | 2022-10-06 | Andakter och undervisning

Vinnaren av Nobels ekonomipris 2022, Daniel Kahneman, beskriver hur vi som människor fattar våra beslut och gör våra val. Han talar om system 1 och system 2 för att förklara hur vi tänker. System 1 handlar om våra vanor, det kortsiktiga och det mer intuitiva. System 2 handlar mer om vårt långsiktiga tänkande där vi är rationella och begrundar de konsekvenser som våra beslut får. System 1 tar lättare snabba beslut utifrån  vanans makt, system 2 kräver mer av oss och därför har vi lättare att följa system 1.

För några söndagar sedan så predikade jag om den heliga Anden och visade då på hur små och goda beslut har en förmåga att förändra våra liv på ett hållbart sätt. Hur de stora löftena och tankarna om en kraftfull förändring ofta inte fungerar. Istället kan vi bli besvikna och tappa orken till en nödvändig och önskad förändring. 

På en föreläsning för en vecka sedan talade läkaren och professorn i molekylär medicin, Anders Rosengren, om hur vi bl a förbättrar hälsan i våra liv. Han tog då upp ovan nämnda idéer om hur vi kan förändra vårt tänkande så att vi gör goda och mer gynnsamma val i livet, val där system 2 får ta mer plats. Hur vi ändrar kursen mot en mer hälsosam tillvaro. Rosengren tar då också upp de små stegens förändringar i våra liv, hur de har en mycket större möjlighet att förändra oss än de stora löften vi ibland avger, såsom exempelvis nyårslöften. 

Rosengren menar att Kahnemans tankar är tillämpbara för att jobba med hälsa och jag tänker att deras gemensamma idéer är till en hjälp för oss som vill följa Jesus.

Vi kan låta den mer långsiktiga reflektionen leda oss och ta små steg av heliga vanor som på sikt förändrar oss och hjälper oss att följa Jesus i vår vardag. Låta system 2, genom reflektion, bön, bibelläsning m m färgas av vår tro och få ta plats i våra beslut. Kanske påverkas då också våra instinktiva val i system 1 så att vi agerar utifrån Gudsrikets natur och kultur. Ungefär som när vi väljer en mer sund och hälsobringande livsväg och där det blir mer och mer naturligt för oss att göra bra val för vår hälsa.

Till detta kan vi lägga Hjälparen, den heliga Anden, som vill vara med oss och hjälpa oss i denna process där Gudsriket får ta mer plats i vår vardag. Vi kan be den heliga Anden om hjälp att börja göra nya och goda inriktningsval i våra liv. På sinnesrogudstjänsten i vår kyrka jobbar vi mycket med just detta, att ta nya beslut och göra nya val i livet. Val som bygger fram en ny framtid i människors liv. Här utlovas inga snabba resultat, utan möjlighet till långvariga och hållbara förändringar.

Nu på onsdag den 12:e oktober börjar vår undervisningsserie om Hjälparen, den heliga Anden. Här kan du vara med på en resa där vi tillsammans upptäcker vad detta kan betyda för oss idag. Kanske är det så att just du ska starta resan i ditt liv mot de små stegens mirakler?

/Krister Liljegren

 

Prenumerera!

Vill du få ett meddelande via epost när det dyker upp något nytt?
Du kan när som helst ta bort dig från utskickslistan.

Tidigare

Det saliga bytet

När var du senast på Kartåsen eller någon annan återvinningscentral och dumpade skräp och avfall? ...

Guds frid i olikheter

Tänk att nu är sommaren här. Vi får njuta av ljusa kvällar, varmare luft, blommor, gröna träd  och...

Gökotta på Spårön

80 personer hade samlats på Mjölkebacken på Spårön för årets Gökotta. Familjerna Johansson,...