Välkommen till konstutställning i Missionskyrkan på Allhelgonadagen den 2 november, en del av det officiella programmet av ”Konstafton 2024” i Lidköping. Det är en rad konstnärer, som på ett eller annat sätt har koppling till församlingen som ställer ut sina verk. Våra öppettider är 12:00 – 00:00. Förutom konstutställningen kommer vi även ha ett program i kyrksalen som börjar med ”Andakt i allhelgonatid” kl 15:00 för att följas upp med ett antal minikonserter under kvällen (se program längre ned på sidan). Vårt café kommer vara öppet för alla besökare mellan 13.00-14.30 då vi serverar sopplunch och fika, samt 15:30-21:00 då vi fortsätter servera gott fika. Läs mer om utställande konstnärer och konserter på denna webbsida.

Här hittar du den officiella sidan för konstafton i Lidköping 2024.

Konstnärer

Birgitta Vikstrand Andersson

Akvarell

Birgitta Vikstrand Andersson heter jag och är bosatt i Lidköping. Jag fick först under en sjukskrivningsperiod 2001 upp ögonen för akvarellmålningen. Efter tidigare inspirerande kurser i bl a textil och porslinsmålning kom akvarellen att bli en stark passion som resulterade i studier på Helidens Folkhögskola följande år under Björne Åslunds ledning. Vidare kom konstnären Kjell Fristedt att både bli god vän och en viktig mentor i konsten, vilket lett till mitt deltagande i ett stort och brett antal utställningar runtom Västra Götaland under årens lopp. Motiven varierar oftast mellan djur, blommor, natur och porträtt.

Johan Andin

foto

”Se på himlens fåglar och markens blommor” uppmanas vi av Jesus. Det har varit ett centralt tema i mitt liv i stort och i mitt konstnärskap – att se på världen med en kontemplativ och profetisk blick. Se fåglarna, se blommorna, se skönheten, se skörheten, se mig själv i förhållande till allt detta.

Jag heter Johan Andin, 41-årig gymnasielärare och tvåbarnsfar boende i Lidköping. Ända sedan jag fick min första kamera som barn har jag använt den för att se världen. Född och uppvuxen i de värmländska skogarna blev det naturligt att följa med min far ut på hans fotoexkursioner i tjäderskogar och på orrmyrar. I hans fotspår fick jag följa när vi sökte möjlighet att fota den exotiska och sällsynta skogsfrun i de mörka storskogarna eller de färggranna höstlöven i all sin praktfulla vardaglighet hemma i trädgården. Genom pappa fick jag en skolning i det dokumentära naturfotot och det präglar fortfarande mycket av mitt konstnärskap. Samtidigt har jag också sökt ett eget formspråk där ord och bild kombineras, ibland också med ljud. Jag strävar efter det kontemplativa mötet med mina motiv och att låta det mötet vrida rätt på mina perspektiv och sätta in mig själv i ett större sammanhang. I mitt fotograferande vill jag försöka finnas i skärningspunkten mellan skönhet och skörhet, att följa naturens rytm i kontrast till det moderna samhällets netflixifierade och alltmer artificiella tillvaro. Det leder i förlängningen till ett utforskande av oss som människor i förhållande till resten av ekosystemet. Vilka är vi? Vad säger vårt sätt att förhålla oss till naturen om vår tid? Vad sker om vi ser på fåglarnas väg över himlen med en hoppets blick? Kan det genuina mötet med en lappuggla eller en myrspovsflock vara någon form av hoppfull motståndshandling mot vårt sätt att breda ut oss på andra arters bekostnad – och kanske i förlängningen på vår egen arts bekostnad?

Marie Hellbergh

textil konst
Jag heter Marie Hellbergh och är uppvuxen på Hönö men bor sedan länge i Lidköping. Jag har arbetat med tyger, lappteknik och kviltning i mer än 50 år och gjort många traditionella kviltar/täcken och en del konstkviltar (Art Quilts) under åren. Jag har också arbetat med små akvareller och vävt textila bilder.

Jag har sedan vi stängde den fysiska butiken Quiltbutik Textilia tid att utveckla min konst och min teknik genom att prova mig fram och fråga mig själv ”vad händer om jag gör så” men jag lär mig också mycket genom böcker och Internet.

Naturen är en stor inspirationskälla men också stadsmiljön. Träd, blommor, broar, hus, golvbrunnar, golv och staket kan vara inspirationskällor. Ibland är det något som händer mig, sorg, glädje eller något annat, som inspirerar till att påbörja en ny bild.

Jag kan också starta ett projekt bara genom att ”leka” med remsor av tyg och se vart det leder mig i färg och form. Mina tyger är mina färgtuber! Jag arbetar både med kommersiella tyger och egenfärgade/tryckta tyger.

Birgitta Ericson

Akryl & akvarell
Jag heter Birgitta Ericson och kommer från Värmland. Efter min flytt till Källby som pensionär började jag måla . Jag startade med akryl färger men testar nu även akvarell. Att måla är för mig en trevlig avkoppling som också gett mig nya vänner och kontakter.

EWA JOHANSSON

Akvarell
Jag heter Ewa Johansson och bor i Götene. Jag har målat akvarell av och till sedan 1997. Så länge jag jobbade fanns inte tiden att ägna mig så mycket åt måleriet som jag ville.

Jag har gått kvällskurser, sommarkurser och numera är jag med i en grupp på åtta konstnärer som målar varje måndag förmiddag. Vi inspirerar och utmanar varandra.

Jag har inget tema i mitt målande utan är mer en ”periodare” och tycker att själva målandet är terapeutiskt.

Linnea Amnerud

TECKNING

Jag heter Linnéa, jag är snart 16 och är uppvuxen utanför Lidköping, men bor numera mestadels i Skara. Jag har målat sen jag var barn och har alltid intresserat mig för konsten. Jag ägnar mig inte åt någon speciell konstform, utan tycker om att experimentera med olika tekniker och uttryck. Jag har precis börjat gymnasiet i Skara där jag studerar bild och form och hoppas på en framtid där jag kan fortsätta hålla på att måla och rita.

Carolin Leckström

foto
Jag är en 24-årig färgglad tjej som är uppvuxen och bor i Lidköping.
På min fritid ägnar jag mig åt bl a fotografi, sång, målande och en massa annat skapande. Jag hittar både inspiration och vila ute i Guds vackra natur, vilket tydligt återspeglas i mina fotografier.

Ing-Marie Leijon

Akvarell & bok

Jag heter Ing-Marie Leijon och är en kreativ kristen kvinna på 62 år. Jag bor i Lidköping sedan 2007. Började måla vid köksbordet för ca 4 år sedan och målandet ger mig själsro. I år kommer ha som rubrik: Livet – att bära hoppet

Mina akvareller försöker spegla olika bitar av livet och om det stora uppdraget vi som människor fått att vara bärare av hopp. Jag vill ge andra möjligheten att reflektera över det uppdraget.

Jag öppnar mitt innersta för den handlande kärlek som får hoppet att gro i missmodets kalla värld. Det finns ett ord i hebreiskan ”Hineni” som betyder ”här är jag med hela mig, använd mig”. När Livet kallar oss att vara bärare av hoppet i denna mörka värld blir mitt svar HINENI! Vad svarar du?

Du kan också även i år köpa min bok ”jag lever nu i ljuset av då”
Detta ställer jag ut:

  • Akvareller
  • Bok
  • Miniakvareller i form av kylskåpsmagneter

Ingemar Lindahl

Foto & texter

Jag heter Ingemar Lindahl, och definierar mig fortfarande som folkhögskollärare, fast pensionen har försörjt mig i rätt många år nu. Mötet med många människor, unga och äldre, i goda samtal och ibland konfrontationer har nog slipat ner en hel del av vad jag kanske trodde att jag visste om livet.

Periodvis har jag samlat på mig bilder på spår som andra, eller ibland naturen, har lämnat efter sig, mer eller mindre frivilligt. Jag tror att vi alla letar efter, och ofta omedvetet läser in, sammanhang och tolkningar i princip i allt vi ser: Ansikten, symboler, ting i naturen, skapat av människor eller naturföreteelser. Jag tror också att vi alla har något behov av att lämna åtminstone något eget spår efter oss, för kanske någon annan att tolka eller rentav minnas.

Om det finns någon linje i de bilder och texter jag delar med mig av här, så är det oundvikligen det du själv läser in, upplever eller bara förvirras av. Men det var roligt att leta fram sånt som en gång fick mig att stanna till och se efter : Vad var det jag såg?

HANNA AMNERUD

FOTO

Jag heter Hanna och har fotograferat sedan tidiga tonår. Till en början var det analogt. Doften av mörkrum och framkallningsvätska väcker fortfarande ett sällsamt välbehag i mig. Men jag är glad för möjligheterna som digitalt foto ger. Framförallt att man har råd att knäppa hur många bilder som helst. Det är ju inte många av alla de bilder man tar som faktiskt blir bra. En sekund senare har ansiktsuttrycket eller ljuset ändrat sig…
Nuet är flyktigt och underbart.

Ibland tänker man kanske att man missar just ögonblicket om man tar upp kameran och fotograferar. Att det bara handlar om att man vill spara och hålla kvar, men glömmer att vara närvarande i stunden. Men fotografi blir för mig tvärtom ett sätt att stanna upp och ta in små fantastiska händelser, människor, landskap eller detaljer som finns alldeles intill mig.

Jag tror vi är gjorda för att njuta av skönheten omkring oss. Det blir mest natur och människor som mina ögon dras till. Ofta detaljerna i dessa. När jag tar porträttfoton slås jag alltid av att ju längre man betraktar en bild av en annan människa desto vackrare blir hon.

Marie Andersson

Poesi

,Jag heter Marie Andersson och är 52 år.
Mitt största nöje i livet har nog alltid varit att skriva. Minns att jag i mellanstadiet när vi hade som uppgift att skriva uppsats som bad min lärare mig att hålla mig till ett mindre antal sidor. I gymnasiet i ämnet svenska sa min lärare där åt mig att satsa på skrivandet, då med inriktning på romaner. Detsamma sa min lärare i svenska de tre år jag gick på folkhögskola.

Jag har påbörjat böcker men inte kommit vidare. Poesin kom in tidigt redan i 20 års åldern. När jag blev troende 1996 tog skrivande i poesin fart. De flesta dikter skrivs vid läggdags när dagen gås igenom men kan även vakna mitt i natten och sätta mig vid bordet och skriva ner. Jag skriver av mig mina känslor, upplevelser och min tro. Naturen har även den en stor plats. Fotograferar gärna också. Ibland sätts foto ihop med dikt.

Mitt skrivande är säkert något genetiskt då min älskade farmor och hennes bror också gärna skrev poesi eller sångtexter. Jag gav ut två st poesiböcker 2012, en var dikterna på svenska och den andra på engelska. Det var samma dikter översatta av mig själv.

Frihet

Så fridfull kraft och fri
Liksom vingars slag från kolibri
Önskar man detsamma i sin trötta kropp
I det som är till, som är livets kretslopp
Själens mörker skingras ljusnar när ljus
sprids ut i kroppens delar, vårt egna hus
Sjung och drilla en lättsam visa
Det ger sådant lugn som fågeln här bevisa
Lämna allt tungt och gör som vår kolibri
Släpp alla världens bojor, slå dig fri
Flyg högt på vingarna som bär
Känn att du är du och får vara den du är

©Marie Andersson

Program

15.00 – Andakt i Allhelgonatid
17.00 – Ingemar Lindahl
18.30 – Iris vokalensemble
20.00 – Lucas Hjortlinger
21.30 –
Nicke ”Sigvard” Holgersson

15:00 – ANDAKT i allhelgonatid

Välkommen till en stilla stund i Allhelgonatid. Här finns möjlighet att tända ett ljus, sitta ned i stillheten och bara vara.

Andakt: Tina Hjortlinger
Musik: Mattias Hjortlinger & Nicke Holgersson

17:00 – Ingemar Lindahl, Orgel

Slå dig ned en stund och njut av fin orgelmusik. Ingemar Lindahl bjuder på musik av Duke Ellington och välkända psalmer.

18:30 – Iris vokalensemble
Iris runt bordet

Iris vokalensemble bildades 2017 i Lidköping med ambitionen att sjunga flerstämmig sång i ett mindre sammanhang. Gruppen blandar sakral med profan musik och sjunger visor såväl som pop. Gruppen genomför ett par konserter per år samt en glädjefylld turné med Carols strax före jul för att bringa julstämning till hem och grannskap.

Gruppen består av (i bilden från vänster):
Johanna Bergenwall, Johanna Amnerud, Therese Karlsson, Lotta Amnerud Wikström och Hanna Amnerud

20:00 – Lucas Hjortlinger, Trumpet

Lucas som är uppväxt i Lidköping började spela trumpet vid 5 års ålder. Inför gymnasiet flyttade Lucas till Vänersborg för att studera vid Birger Sjöberggymnasiet och deras spetsutbildning i musik. Idag studerar han för Håkan Hardenberger och Gustav Melander vid musikhögskolan i Malmö. Tillsammans med organisten Stephen Craig, verksam i S.T Nicolai Kyrka, bjuder de på finstämd musik för trumpet, orgel och piano. 

21:30 – Nicke ”Sigvard” Holgersson

Nicke ”Sigvard” Holgersson är en kompositör och musiker från Stockholm, numera bosatt i Lidköping. Under namnet Sigvard komponerar han kontemplativ, meditativ piano- och orkestermusik och har lyssnare runt hela jorden. Slå dig ned i kyrksalen, slut ögonen och låt pianomusiken vidröra ditt inre. Kvällens program blir ett urval av hans kompositioner. Sigvard hittar du även på alla digitala musikplattformar som Spotify, Apple Music, Youtube m fl. För mer info, besök hans webbsida: www.sigvardpiano.com